Portal 072info

Cijene hrane i pića u BiH u 2018. iznosile 76 posto od prosječnih cijena u EU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U 2018. godini cijena hrane i bezalkoholnih pića širom Europske unije bila je dvostruko veća u najskupljoj državi članici nego u najjeftinijoj državi članici. Cijena hrane i bezalkoholnog pića u BiH iznosila je 76 posto od cijene u EU. Tako je Danska 2018. godine imala najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića u EU, i to za 130 posto višu od prosječene evropske razine, objavio je danas Eurostat, statistički ured Europske unije.

Na suprotnom kraju ljestvice, najniža razina cijena zabilježena je u Rumunjskoj i iznosila je 66 posto od prosječne razine cijena usporedive košarice.

Najveći dispariteti cijena zabilježeni su za duhan kod kojeg su cijene bile i do četiri puta veće u najskupljim državama članicama nego u najjeftinijim.

Najniže razine cijena u pojedinačnim članicama zemalja Europske unije zabilježene su u Bugarskoj, i to 49 posto prosjeka EU, Poljskoj 60 posto i Hrvatskoj 62 posto, a najviše u Velikoj Britaniji, i to 204 posto prosječne cijene duhanskih proizvoda u Uniji, Irskoj 201 posto i Francuskoj 141 posto.

Istraživanje razine cijena hrane, pića i duhana je osim u zemljama EU-a, provedeno u još 9 europskih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u našoj zemlji u 2018. godini su iznosile 76 posto od prosječne razine cijena EU-a, dok su cijene duhanskih proizvoda jeftinije 55 posto od prosječne razine cijena duhanskih proizvoda u EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FENA

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME