Cijene nafte prošle sedmice potonule više od 10 posto

nafta 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro pale jer se trgovci plaše da će mjere evropskih zemalja protiv koronavirusa izazvati usporavanje oporavka privrede, a time i potražnje za “crnim zlatom”. 

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice potonula 10,3 posto, na 37,46 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,2 posto, na 35,79 dolara. Pad cijena blizu najnižih razina u pet mjeseci posljedica je ponovnog uvođenja restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa. Kako u drugom valu širenja koronavirusa bilježe rekordni rast broja novozaraženih, mnoge evropske zemlje, među kojima Francuska, Njemačka i Engleska, ponovno uvode strože mjere za suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak privrede, a time i potražnje za naftom. 

I u mnogim saveznim državama SAD-a broj novozaraženih virusom doseže rekordne razine, pa se trgovci plaše slabljenja potražnje za naftom i u najvećem svjetskom potrošaču “crnog zlata”. S druge strane, ponuda na svjetskim tržištima raste. Libija trenutno proizvodi 680.000 barela dnevno i očekuje da će u sljedećih nekoliko sedmica povećati proizvodnju na milijun barela dnevno. U posljednje vrijeme raste i proizvodnja nafte u SAD-u. 

Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošle je sedmice broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u povećan sedmu sedmicu zaredom, i to za njih devet, na ukupno 296 postrojenja. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom trenutno, pak, smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno.

Fena