Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Jeste li spremni izdvojiti 1.660.000 KM za stan u Sarajevu

Cijene nekretnina bilježe historijske rekorde: Jeste li spremni izdvojiti 1.660.000 KM za stan u Sarajevu

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe historijske rekorde, a prednjači, naravno, glavni grad Bosne i Hercegovine. Kupiti stan u Sarajevu za mnoge je nemoguća misija, pa ne trebaju stoga ni čuditi protesti mladih ljudi za dobivanje većih subvencija radi kupovine nekretnine u glavnom gradu.

Odlučili smo istražiti kako izgledaju i gdje se nalaze najskuplji stanovi. Izvor informacija bila nam je najposjećenija bh. internetska stranica za iznajmljivanje i prodaju OLX.ba.

Najskuplji stanovi dobro su opremljeni, no cijena najviše zavisi od lokacije, pa se najveća suma mora izdvojiti za centar grada.

Astronomske cifre

Trenutno najskuplji stan na prodaju u glavnom gradu BiH nalazi se na Marindvoru, peterosoban je, ima 237 kvadrata, a njegova cijena je milion i 660 hiljada maraka ili sedam hiljada maraka po kvadratu.

Drugo mjesto zauzima peterosoban stan u Ferhadiji od 202 kvadrata, jednoj od dvije glavne sarajevske ulice, koji možete kupiti za milion i 300 hiljada maraka.

Tu su i stan u centru grada, s nešto skromnija 154 kvadrata, za čiju biste kupovinu morali izdvojiti milion i 50 hiljada maraka, kao i četverosoban stan u „Bosmalu“ od 146 kvadrata koji možete kupiti za desetak hiljada maraka manje.

Kvadrat košta više od 7.000 KM - Avaz

Kvadrat košta više od 7.000 KM. Facebook

U ponudi je ukupno desetak stanova čija cijena prelazi milion maraka, a postoje još desetine stanova čija se cijena kreće između 700 hiljada i milion KM. Većina se, što je i očekivano, nalazi u općinama Centar i Novi Grad.

Najjeftiniji stanovi

Cijena najjeftinijeg stana koji se prodaje u Kantonu Sarajevo je garsonijera u Hrasnici čija cijena iznosi 48.000 KM. 

U Ilijašu stan od 37 kvadrata možete kupiti za 69.000 KM, a u Blažuju čak 54 kvadrata za 69.500 KM. Što se više približavate centru Sarajeva, tako i cijene rastu.

Dvostruko manje novca

U odnosu na Sarajevo, u Banjoj Luci i Mostaru cijene stanova znatno su niže. Tako se najskuplji stan u Banjoj Luci, sa 123 kvadrata, smješten u Novoj Varoši, prodaje za 470.000 KM. 

S druge strane, u Mostaru najskuplji stan košta 565.000 maraka, a površina mu je 155 kvadrata.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE