Portal 072info

CIK BiH 4. maja donosi odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH će, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici 4. maja donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji bi trebali biti održani 2. oktobra ove godine – potvrdio je u razgovoru za Fenu predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić.

Dodao je da će pored te odluke CIK BiH donijeti i set pratećih odluka, prije svega odluku o zaključivanju biračakog spiska za sve jedinice lokalne samouprave.

– U noći sa 3. na 4. maj biće zaključen birački spisak. To je bitno napomenuti iz razloga što će do tog datuma potencijalni kandidati koji žele da se kandiduju uime političkih subjekata morati biti upisani upravo u onu osnovnu izbornu jedinicu za koju žele da se kandiduju – pojasnio je Šantić.

Pored te odluke, CIK BiH će donijeti odluku o ukupnom broju mandata koji se biraju u svakoj izbornoj jedinici, uključujući i broj nacionalnih manjina u onim opštinama, odnosno gradovima gdje se oni biraju, u skladu sa statutima jedinica lokalne samouprave.

– Zatim ćemo donijeti takozvanu, ja je zovem potencijalnu odluku o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. To je uslovna odluka, jer će se konačna odluka o tome gdje će se glasati u DKP-ima znati tek na osnovu broja upisanih birača koji žele da glasaju u DKP-ima. Kada taj broj budemo imali, CIK BiH donijeće konačnu odluku u kojim će se DKP-ima glasati, zavisno od broja registrovanih birača koji žele da glasaju putem diplomatsko-konzularnih predstavništava – kazao je predsjednik CIK-a.

Po njegovim riječima, biće donesena i odluka o nazivima izbornih jedinica i broju birača za svaku izbornu jedinicu. To je set odluka koje prate osnovnu odluku o raspisivanju izbora. Što se tiče grada Mostara, Šantić kaže da je optimista, pojašnjavajući da ukoliko Parlamentarna skuština usvoji izmjene Izbornog zakona do 3. maja, a koje se odnose na održavanje lokalnih izbora u Mostaru, one će biti obuhvaćene odlukom CIK-a o raspisivanju izbora.

– Ukoliko ne bude 4. maja određenih rješenja, onda vjerovatno formalne pretpostavke za raspisivanje izbora u gradu Mostaru neće biti. Mi ohrabrujemo političke stranke, odnosno zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini da što prije iznađu rješenje za grad Mostar, a CIK BiH bi u skladu s tim rješenjima proveo i eventualne izbore i za grad Mostar onako kako bude određeno u tim eventualnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona – istaknuo je Šantić.

Ohrabrio je još jedanput političke subjekte da učine maksimalan napor kako bi se došlo do rješenja za grad Mostar te bili provedeni kompletni izbori za sve jedinice lokalne samouprave u BiH. Za sprovođenje izbora predviđen je iznos od oko osam miliona KM. Od toga, pojašnjava Šantić, u budžetu institucija BiH planirana su sredstva u iznosu od oko četiri miliona KM, a ostatak od četiri miliona KM su dužne da u budžetima osiguraju jedinice lokalne samouprave. Poslije 4. maja počeće petnaestodnevni rok za prijavu i ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata, a potom će uslijediti zakonom predviđeni rok za prijavu koalicija i lista nezavisnih kandidata.

Šantić je najavio i da će tog 4. maja biti objavljeno uputstvo o redoslijedu i rokovima izbornih aktivnosti za sve učesnike u izbornom procesu – od političkih subjekata, opštinskih izbornih komisija i Centralne izborne komisije.

– Moći će se vidjeti sve obaveze koje se odnose na političke subjekte u procesu kandidovanja, prijave, ovjere, rok za registraciju birača koji žele da glasaju iz inostranstva, za birače koji su unutar BiH i birače koji će glasati putem mobilnog tima, te one koji imaju status raseljenih osoba – pojašnjava Šantić.

Dodaje da će one biti dostupne i na web stranici Centralne izborne komisije BiH, a biće objavljene i u službenim glasilima u BiH.

Nezavisne

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box