Portal 072info

CIK BiH: 518 pozicija, a 7.743 kandidata

Za učešće na ovogodišnjim općim izborima Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je 732 kandidatske liste na kojima se nalaze 7.743 kandidata, uključujući i nezavisne. No, na četverogodišnji mandat u vlasti, moći će biti izabrano njih 518.

Toliko je, naime, ukupno mjesta koja će biti popunjavana nakon 12. oktobra u Predsjedništvu BiH, uredima predsjednika i dva potpredsjednika entiteta RS, zatim u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Narodnoj skupštini RS, te deset kantonalnih skupština.

Nakon što se formiraju kantonalne skupštine u roku od najdalje mjesec, kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije, i to 17 iz reda bošnjačkog, 17 iz reda srpskog, 17 iz reda hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.

Također, nakon izbora Dom naroda FBiH i Narodna skupština RS biraju ukupno 15 delegata u Dom naroda Parlamenta BiH, od kojih po pet Bošnjaka i Hrvata, te pet Srba iz RS.

Nakon izbora, naknadno se po prijedlozima iz NSRS bira Vijeće naroda RS koje čini ukupno 28 delegata i to po osam iz  bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda, te četiri iz reda ostalih.

Za razliku od predsjednika i dva potpredsjednika RS, koje direktno biraju građani, predsjednika i potpredsjednike FBiH nakon izbora bira novi saziv Parlamenta FBiH.

Shodno rezultatima izbora, naknadno se konstituiraju Vijeće ministara BiH te entitetske vlade, čime se izborni proces zaokružuje.  

Koga direktno biraju građani

3 člana Predsjedništva BiH

1 predsjednika i 2 potpredsjednika RS

42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

98 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

83 poslanika u Narodnoj skupštini RS

286 poslanika u 10 kantonalnih skupština u FBiH

avaz.ba

Podijelite članak