Portal 072info

CIK BiH će u Zenici održati obuku za 49 trenera

Gradska izborna komisija (GIK) Zenica imala je u prethodnom periodu nekoliko aktivnosti. Provjeravali su upise u Privremeni birački spisak (PBS), ovjere izjava i promjene biračke opcije. Tako su ustanovili da je prilikom izlaganja izvoda iz PBS-a, provjeru upisa na 13 punktova izvršilo 9.214 građana, ovjereno je 290 izjava, a Centru za birački spisak za promjenu biračke opcije prijavljena je samo jedna promjena. 

Osim toga, u okviru projekta predizborne pomoći Vijeća Evrope za Lokalne izbore 2016, CIK BiH će u Zenici organizirati obuku 49 trenera koje su nominirale GIK Zenica i izborne komisije iz 14 općina sa područja Federacije BiH i to 4. avgusta ove godine. O mjestu i terminu obuke treneri će biti naknadno obaviješteni, a certificiranje trenera će se obaviti dana15. avgusta u velikoj sali Gradskog vijeća Zenica. Treneri koji budu certificirani provodiće obuku predsjednika biračkih odbora na području Grada Zenica,  od 12. septembra do 19. septembra. 

U GIK-u su donijeli odluku da će se javna dodjela mjesta političkim subjektima u biračkim odborima na Lokalnim izborima 2016 održati dana 1. avgusta u sali Gradskog vijeća. 

Naša Riječ

Podijelite članak