Portal 072info

CIK BiH: Ovjereno učešće 53 stranke i 24 nezavisna kandidata

Od ukupno 69 prijava za ovjeru političkih partija za učešće na opštim izborima u oktobru, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je ovjerila 53 političke partije. Ovjerene su i 24 prijave nezavisnih kandidata, saopštio je CIK BiH.

Odbijen je podnesak kojim se traži ovjera političke partije Udar Ljevice, jer navedena politička partija nije bila registrovana kod nadležnog suda do isteka roka za podnošenje prijave za ovjeru učešća na izborima.

Ostalim političkim subjektima koji jučer nisu ovjereni, Centralna izborna komisija BiH dostaviće obavještenja da u skladu sa Izbornim zakonom BiH u roku od dva dana od dana prijema obavijesti, otklone nepravilnosti prijave. Nepravilnosti se uglavnom odnose na nedovoljan broj validnih potpisa podrške, nedostatak dokaza o uplaćenoj taksi i drugo.

Pregled ovjerenih političkih partija i nezavisnih kandidata će najkasnije do sutra biti dostupan na internet stranici Centralne izborne komisije BiH

Centralna izborna komisija BiH je odluku o ovjeri političkih partija i nezavisnih kandidata za učešće na opštim izborima u Bosni i Hercegovini, zakazanim za 12. oktobar, donijela na današnjoj sjednici u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, a nakon izvršenih provjera.

Agencije

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box