Portal 072info

CIK BiH: Ovjereno učešće na lokalnim izborima za 34 stranke, a 19 prijava odbijeno

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici ovjerila je prijave za učešće na izborima za 34 političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru, djelimično su ovjerene prijave za 44 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove, dok su prijave 19 političkih stranaka su odbijene, javlja Anadolu Agency (AA). 

 

Naime, za 19 stranaka kojima su odbijene ovjere utvrđeno je da nedostaje pečat pravosnažnosti na rješenju o registraciji političke stranke, udruženje građana se prijavilo kao politička stranka i drugo. Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke. 

Zbog nedostataka u prijavi, nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično, ostale političke stranke kao i one čija je prijava djelimično ovjerena će biti obavještene o nedostacima i ostaviće im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do ponedjeljka, 30. maja 2016. godine do 16 sati.
 
Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je ukupno 115 prijava političkih stranaka.

Naime, odluke CIK-a BiH je odluke donio razmatrajući izvještaje o izvršenim provjerama prijva političkih stranaka, nezavisnih kandidata, ugruženja građana i grupa građana, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici počela proces ovjere političkih subjekata za učešće na predstojećim lokalnim izborima u BiH zakazanim za nedjelju, 2. oktobra 2016. godine.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je ukupno 317 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na lokalnim izborima 2016. godine. Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila prijave za 271 nezavisnog kandidata koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove. Odbijene su prijave sedam nezavisnih kandidata jer njihove prijave sadrže više nedostataka, dok je za 37 nezavisnih kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobijanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi, odnosno do ponedjeljka, 30. maja 2016. godine do 16 sati.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 51 kandidata predstavnika nacionalnih manjina, u ime 51 grupe građana i šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box