Cikotić: Ako stavimo 100 migranata u avion, pilot ih može pogledati i reći da ne želi letjeti

Screenshot 4
Vijeće ministara BiH danas je donijelo odluku da se tekst sporazuma o readmisiji s Pakistanom i pratećeg protokola uputi Parlamentu BiH na ratifikaciju. Isto treba uraditi u Pakistanu, a prema Cikotićevim riječima i ta procedura je u toku, no treba naglasiti da će proći mnogo vremena do realizacije readmisije.

“BiH je jedina u regionu potpisala takav sporazum i za sada samo s Pakistanom. Implementacija neće biti laka i jednostavna jer nije lako identificirani sve osobe i napraviti listu. Zatim diplomatska predstavništva u BiH moraju potvrditi identitet svih tih osoba. Kada se ta lista usaglasi, proces transporta podliježe veoma komplikovanim sigurnosnim procedurama. Od najave transporta do realizacije može proći i do tri mjeseca. Pored svega toga, jedan od detalja, ako hoćemo transportovati recimo 100 migranata, treba nam 200 specijalaca. Pilot ima pravo pogledati u putnike prije leta i reći da to nije siguran let i da ne želi letjeti. I niko ga ne može natjerati da leti. Mnogo je stvari koje treba pripremiti i uraditi”, kaže državni ministar sigurnosti.

No, kaže da je potpisivanje sporazuma s Pakistanom veoma značajno jer obeshrabruje migrante da se kreću ka BiH i idu u tzv. game.

“Ako uspijemo napraviti sporazume i s Afganistanom, Bangladešom, Egiptom i Marokom, onda se naš kapacitet readmisije povećava i to je jeadn od elemenata kvalitetnijeg upravljanja krizom. Neće je riješiti, ali će doprinijeti boljoj kontroli”, poručio je.

Drahoslav Štefanek (Foto: T. S./Klix.ba) Drahoslav Štefanek (Foto: T. S./Klix.ba)

Štefanek je nakon sastanka na press konferenciji kratko kazao da su svi sastanci koje je imao u BiH, a posebno današnji s Cikotićem, bili veoma konstruktivni.

“Želim reći da cilj mog dolaska nije otvaranje kampa Bira, kako se pisalo, i da ima drugih alternativnih lokacija. Vrlo brzo će organi i institucije BiH čuti mišljenje i stavove Vijeća Evrope”, dodao je.

I prisutnim medijima je bilo jasno da danas nije postignuto ništa značajno i novo, osim da svi imaju cilj i nadu za bolje upravljanje migrantske krize. Migranti će do daljnjeg ostati u BiH, a samo je pitanje kako smanjiti njihov ulazak s istočne strane.

“Razgovor je reflektirao jedno međusobno razumijevanje i usklađenost pogleda i pristupa daljnjem upravljanju, prisustvu i kretanju migranata u BiH. Štefanek poznaje opće i političke okolnosti u BiH, što sada s pozicije koja je vezana za migracije poznaje i stanje migracija na jednom daleko širem prostoru od azijskog i sjevernoafričkog kontinenta duž balkanske rute do zapadnoevropskih zemalja koje su cilj kretanja migranata.
Imali smo visok stepen usklađenosti u odnosu na potrebu da se kontrola granice na istoku BiH pojača i popravi”, rekao je ministar Selmo Cikotić.

Kazao je kako BiH očekuje određenu podršku i pomoć Štefaneka.

“I on dijeli stav o potrebi ravnomjernog distribuiranja migrantskih prihvatnih centara na području cijele teritorije BiH i uključenost svih struktura, vertikalne i horizontalne i da se popravi odnos BiH prema pitanju upravljanja migrantskom krizom. Vjerujem da će daljnja saradnja biti korisna i obostrana”, dodao je.

Cikotić je jasno kazao da ne treba očekivati da će brojni migranti u jednom valu proći dalje ka zemljama EU, niti ih se može “upakovati” i odvesti do zemalja njihovog porijekla.

“Traži se sistematičan pristup boravku u BiH, raspored u više manjih centara, u višem stepenu koordinacije evropskih i domaćih institucija u finansiranju i funkcionisanju tih centara”, rekao je.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakUsvojen nacrt Zakona o Južnoj interkonekciji BiH i Hrvatske plinovodom dužine 146 kilometara
Sljedeći članakTragičan odnos BiH prema uzbunjivačima: Disciplinski postupci i tjeranje u smrt