ČINJENICE KOJE NE ZNATE: Možda se čine bezazlene, ali i ove stvari mogu smanjiti plodnost

Podijelite vijest

test trudnoca

Naučnici otkrivaju sve više naizgled beznačajnih stvari koje sabotiraju nečije napore da postanu roditelji.

Štoviše, nova je studija pokazala da stres može udvostručiti rizik od neplodnosti kod žena, a dvadesetominutna šetnja može povećati šanse da zatrudnite. Evo još nekoliko stvari koje biste trebali znati…

1. Previše vježbanja smanjuje plodnost

Kada je zdravlje u pitanju, vježbanje je jako važno. Prema istraživanju Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju, sedam posto Norvežanki ima problem s plodnošću. U studiji u kojoj je učestvovalo tri hiljade žena, pokazalo se da su one koje su imale naporan režim vježbanja smanjile plodnost.

2. Krvna grupa 0

Naučnici sa Univerziteta Yale i Medicinskog koledža Albert Einstein otkrili su da žene u tridesetim godinama s krvnom grupom 0 imaju dvostruko veću vjerovatnost od žena s drugim krvnim grupama imati hormonalni profil koji čini to da njihovi jajnici izgledaju starije od njihove dobi.

3. Jače kosti, slabiji jajnici?

Žene potiču da zbog boljih kostiju piju mlijeko, no žrtvuju li zbog toga jajnike? Jedna je studija pokazala da žene koje jedu puno mliječnih proizvoda niske masnoće imaju čak 85 posto veći rizik od neplodnosti od žena koje jedu malo ili uopće mliječnih proizvoda niske masnoće.

4. Nedostatak sunca može utjecati na plodnost

Austrijski naučnici otkrili su da žene ovuliraju manje te im jajašca imaju manje šanse biti oplođena u zimskim mjesecima. Vitamin D pomaže povećanju razine ženskih spolnih hormona progesterona i estrogena od 13 do 21 posto, regulira menstrualne cikluse i čini začeće više mogućim.

5. Još jedan razlog za zubni konac

Niko ne voli zubare, ali iznenadit ćete se kada shvatite koliko oralna higijena i zdravlje utječe na plodnost. Australska studija pokazala je da ženama s bolestima desni u prosjeku trebaju dva mjeseca duže da zatrudne, odnosno sedam, u odnosu na pet mjeseci koliko treba ženama koje imaju zdrave desni. Natečene desni i duboki ‘džepovi’ oko zuba skupljaju bakterije, koje mogu ući u krvotok i inicirati upalu koja potencijalno može smanjiti šanse embrija za implantaciju.

6. Ne jedite kokice iz mikrovalne

Omiljene grickalice mogu smanjiti šansu da dobijete djecu. Studija provedena na Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu otkrila je da se hemikalije iz vrećice nakupljaju u krvi kroz kokice. I nije samo problem u kokicama iz mikrovalne – hemikalije se skrivaju i u teflonskom posuđu i drugom posuđu s neprijanjajućim dnom. Ono što je još strašnije jest da su te hemikalije otkrivene u krvi 95 posto Amerikanaca!

Magazin.hr