Portal 072info

Činjenice umjesto politikanstva: SDA Zenica mora prestati tuđe zasluge pripisivati sebi!

Ovom prilikom želimo skrenuti pažnju na neke neobjektivne činjenice iznesene u saopćenju SDA Zenica, nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća, a u vezi slučaja Plava voda i drugih aktuelnih zbivanja tokom sjednice GV.

Ne ulazeći u razinu, etičnost i svrsishodnost diskusije sa Gradonačelnikom, iako smo stranka koja djeluje od prošle godine, a svoje vijećnike imamo od oktobra 2016., to ne znači da se nećemo osvrnuti na bezočne laži iz političkih kuhinja, sa ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena. S tim u vezi, želimo istaći sljedeće:

-Sramotno je javno izjaviti da je projekat Plave vode projekat SDA ako znamo da ideja o tom projektu datira iz 1980. u cilju dugoročnog vodosnabdijevanja Općina Travnik i Zenica, te da je s tim u vezi postignut “Društveni dogovor o izgradnji i korištenju Regionalnog vodovoda Plava voda” za snabdijevanje vodom područja Općina Travnik, Pucarevo (Novi Travnik), Vitez i Zenica koji je i objavljen u “Sl. Glasnik Općine Travnik br.09/85.

-Nakon toga su u periodu od 1985-1990. izvršena sva potrebna ispitivanja i izrada projektne dokumentacije na čemu se temelji i današnji projekat za koji SDA Zenica tvrdi da je njihov.

Ako doista poznaju projekat kao što tvrde, onda bi bilo pristojno da su građane Zenice informisali da u naselju Gradišće postoji „žila“ Plave vode za što su takođe u periodu od 1985-1990. vršena ispitivanja i sačinjena projektna dokumentacija koja je pohranjena u arhivu JP ” ViK” Zenica , ali nekom nije u interesu da se to zna pa je sve uredno skriveno.

Ovom prilikom želimo dati komentar i na druge „projekte“ pomenute u obraćanju stranke koja ih neistinito prepisuje sebi.

-Projekat regionalne deponije “Mošćanica” je pokrenuo tadašnji načelnik Zakir Pašalić 2001. za kojeg znamo da nema nikakve veze sa SDA, te je u periodu 2001-2004. urađena projektna dokumentacija, formirano JP “Regionalna deponija Mošćanica” i potpisan Ugovor sa Svjetskom bankom o finansiranju i realizaciji projekta. Činjenica je da su zvaničnici općinske administracije iz SDA Zenica presjekli crvenu vrpcu na otvaranju ovog za Zenicu veoma značajnog projekta, a da za to nemaju ama baš nikakvih zasluga.

-Ako govorimo o projektu Arene bilo bi dobro da stručni kadrovi SDA Zenica objasne građanima našeg grada na čijem zemljištu je taj objekat izgrađen tj. koje stvarni vlasnik, kao i da naprave i objelodane finansijski izvještaj . Osim toga vrijedi napomenuti da je i ovo projekat koji datira iz 1980. ali je na žalost dramatično promjenjen.

-Uzgred, pogledajte u arhivi Općine/Grada da je Vijeće Zenice, u mandatu ranije pomenutog načelnika Pašalića donijelo odluku o raspisivanju Javnog poziva, ali da je novi saziv Vijeća, u kojem je prevladavala SDA samo izabrao „izvođača radova“, odnosno budućeg vlasnika, uzgred i nemalo bitno, svog vijećnika

-Glavna gradska magistrala GGM predstavlja doista jedinstven vizionarski projekat osobito u finansijskom smislu, obzirom da je jedini klasični infrastrukturni projekat finansiran sredstvima komercijalnog kredita, čime su veoma uspješno zadužena i djeca naše djece. Svakom odgovornom čovjeku je dobro poznato na koji način se u današnje vrijeme finansiraju ovakvi projekti, ali eto mi ipak moramo biti drugačiji???

-Ovom prilikom ne želimo ulaziti u stručne analize projekta GGM-a ali je dovoljno reći da se građani Zenice danas koriste saobraćajnicom koja još nema upotrebnu dozvolu obzirom da niko ne želi potpisati Izvještaj o tehničkom prijemu onoga što je urađeno.

Osim toga, smatramo da bi bilo dobro da SDA Zenica javno objavi spisak projekata i svojih stručnih kadrova zaduženih za njihovu realizaciju, jer bi to bilo od velike pomoći pravosudnim organima za pokretanje istraga o učinjenim malverzacijama.

Zato vas molimo, okanite se jeftinog politikantstva, jer živimo u doba jednostavne provjere podataka, ali i utvrđivanja politikantskih izjava sa govornica za jednokratnu upotrebu naivnim biračima u „osipanju“.

Snaga Centra

Podijelite članak

Počitajte još

Predsjednik “Snaga centra” iz Zenice: Eldin Vrače gost u “Novom danu” na N1

Redakcija

Eldin Vrače: Šepić stalno traži unutarstranačke borbe i ne bavi se rješavanjem problema građana

072info

Eldin Vrače: Prolazak na tenderu nema veze sa političkim koaliranjem, bili smo najpovoljniji

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box