Članovi kraljevskih porodica koji sami zarađuju: Od bankara do šamana

Britanska monarhija nije prva u Evropi koja se suočava s pitanjima o tome kako će se uskladiti privatni poslovi viših članova kraljevske porodice i njihovog statusa.
Među najbližim komšijama Velike Britanije, neki članovi kraljevskih porodica su se uspješno prebacili na savremene radne živote, dok su drugi bili prisiljeni da se odreknu titula ili su se suočili s optužbama da iskorištavaju kraljevsku titulu.

Otkrivanje planova

Pravila o kraljevskim titulama i dužnostima variraju širom Evrope. Ipak, za razliku od većine drugih parova sličnog statusa, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su i svjetski poznate javne ličnosti.

Za kraljevsku porodicu u Holandiji se smatra da je uspješan primjer koji pokazuje kako viši članovi kraljevske porodice uspijevaju da budu zaposleni.

Princ Konstantin (Constantin), kraljev brat, i njegova supruga princeza Lorentijen, rade.

– Prethodno su se dogovorili da će život voditi daleko od trona, ali pod uvjetom da budu dostupni ukoliko kruna to bude tražila, tada će možda morati smjesta da ostave sve ostalo po strani. A kada obavljaju neki posao, mole se da stupe u vezu s vladom, sa kraljem, sa monarhom, da im saopće koji su im planovi – otkrio je holandski kraljevski izvještač Rik Evers (Rick).

Ovaj bračni par radi za ekspertsku grupu za međunarodnu politiku, ali i za holandsko ministarstvo vanjskih poslova honorarno. Princ Konstantin, poznat kao Tin, rijetko prisustvuje javnim događajima u svojstvu člana kraljevske porodice. Članovi kraljevske porodice s privatnim plaćenim poslovima u Holandiji ne primaju ustavni dohodak.

Marta i šaman

Dopisnica BBC-ja Ana Holigan (Anna Holligan) kaže da je 2005. godine usvojen medijski kodeks koji propisuje da je fotografiranje članova kraljevske porodice dok obavljaju kraljevske dužnosti uvijek dozvoljeno, pod uvjetom da se članovima kraljevske porodice omogući privatnost tokom ostatka godine. Za posebne prilike, poput praznika, vlada organizira zvanične fotografske sesije.

– To je radni model koji, čini se, zadovoljava i članove kraljevske porodice i javno interesiranje za njihove, relativno normalne živote, dodaje ona.

Princeza Marta Luiz prestala je da koristi kraljevsku titulu u poslovnim poduhvatima.

U Norveškoj princeza Marta Luiz (Martha Louise) najstarije je dijete norveškog kralja Haralda. Statusa kraljevskog visočanstva odrekla se kada se udala 2002. godine jer je željela da se usredsredi na karijeru. Međutim, bila je optužena da profitira na činjenici da pripada kraljevskoj porodici.

Zajedno s emotivnim partnerom, šamanom po imenu Durek Veret, organizirala je seminare zvane Princeza i šaman. Oni su obećavali da će učesnike povesti na putovanje na kojem će polaznici “otkriti same sebe u mudrosti koja će im pokazati da im je aktivna njihova božanska strana”.

Kristofer O’Nil (Christopher O’Neil) nije želio kraljevsku titulu nakon što se oženio princezom Madlen od Švedske.

Muž princeze Madlen, najmlađeg djeteta švedskog kralja, odlučio je da ne prihvati kraljevsku titulu kada su se oni vjenčali kako bi mogao da nastavi s privatnim poslovima.

O’Nil, britansko-američki državljanin, nastavlja da radi kao bankar, dok njegova supruga obavlja kraljevske dužnosti i radi s neprofitnim fondacijama.

Princezin suprug u zatvoru

Španska princeza Kristina (Cristina) smatra se prvom članicom španske kraljevske porodice koja ima posao s plaćom. Njen otac joj je dodijelio titulu vojvotkinje od Palma de Majorke nakon udaje za bivšeg olimpijskog rukometaša Inakija Urdangarina 1997. godine.

Ali njen brat, španski kralj Felipe VI, oduzeo joj je titulu 2015. godine dok se spremala za suđenje za pronevjeru u kojoj je učestvovao njen muž.

Princeza Kristina oslobođena je svih optužbi za učešće u prevari, ali je Urdangarin osuđen 2017. godine za korištenje neprofitne sportske fondacije Institut Noos za pronevjeru miliona eura u privatne svrhe, postavši tako prvi član španske kraljevske porodice koji je završio u zatvoru.

 

IZVORAvaz
Prethodni članakForto: Tražili smo da inspekcija uđe u KCUS i utvrdi stanje…
Sljedeći članakNakon anonimnog pisma ljekara: KCUS povlači sve “Malina respiratore” iz upotrebe?