Čović: Nikad nismo bili u goroj političkoj situaciji od Dejtona, čuo sam za plan Dodika

covic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kafa je bila uspješna, razumjeli smo se da trebamo štediti razgovarati, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem i Nikolom Špirićem.

– Imamo vrlo malo vremena, a nikad nismo bili u goroj političkoj situaciji od Dejtona – poručio Čović.

Kazao je da ne bi komentirao stavove kolega.

– Naznake ko bi šta volio suvišno je komentirati. Čuo sam za plan Dodika, ali to vidim jednako kao i planove onih koji žele graditi BiH bez tri konstitutivna naroda i to kroz neki Dejton 2. Mi smo za evropsku BiH gdje će biti tri ravnopravna naroda – istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, RS nije nezavisna.

– Hajmo čitati Ustav, a ne da mi govorimo šta bi voljeli. Ustav je Ustav i teško da ćemo ga promijeniti. Više puta sam kazao da se etnički predznak može brisati, ali ne može etnička odrednica i to je dao i Ustavni sud BiH. Imamo apelaciju Alije Izetbegovića i tad je rečeno da je konstitutivnost iznad svega, za bilo šta drugo treba iz temelja mijenjati Ustav. Danas nije tema za takve razgovore. Danas bi trebali raditi na izmjeni Izbornog zakona i na ograničenim izmjenama Ustava – kazao je Čović.

GODISNJICA
MARKETING