Portal 072info

Čović u Zenici: Svi zajedno trebamo učiniti više za nove investicije u ZDK

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, posjetio je danas Zeničko-dobojski kanton (ZDK) gdje se sastao sa Miralemom Galijaševićem, premijerom ZDK, i njegovim saradnicima.

Tom prilikom Čović je s predstavnicima Kantona razgovarao o stanju u ZDK kada se radi o sferi privrede, socijalne zaštite, društvenih događanja, obrazovanja te rada Vlade i Skupštine ZDK.

Prema riječima premijera Galijaševića, posebno je istakao temu obrazovanja odnosno uspješno izvršenje tranzicije nadležnosti obrazovanja na općine Žepče i Usora.

Predsjedavajući Čović također je izrazio zadovoljstvo što je boravio u ZDK i razgovarao sa premijerom i njegovim saradnicima.

– Teme su vrlo jednostavne. Kako dati doprinos iz ovoga prostora da mi naš evropski put okončamo jednim kandidatskim statusom vrlo brzo. To je tema o kojoj dugo pričamo u kojoj ja imam neku posebnu ulogu. Vjerujem da ćemo do kraja ovog mjeseca moći naše prijatelje iz Brisela izvijestiti da u uslove koje smo dogovorili i koji su postavljeni su ispunjeni – rekao je Čović.

Još je istakao da su razgovarali o Upitniku koji je ZDK među prvima završio, kao i o akcizama koje nisu u direktnoj vezi sa ovim prostorima ali način na koji su predložene akcize mogu biti, kaže Čović, itekako značajne za cestovnu infrastrukturu ali i nove investicije na području Kantona.

– Ako je išta dobar primjer, to je ovdje u ZDK. S moje strane je, prije svega, jedno ohrabrenje što sam ovdje. Ujedno upućujem poziv svima drugima s viših razina vlasti da budu ovdje – kazao je Čović.

Posebno je naglasio da svi mogu više zajedno da učine kako bi nove investicije došle kako bi se naslonile na prirodno bogatstvo koje posjeduje ZDK.

– Ovo danas je primjer kako bismo mi zapravo trebali češće komunicirati, rastrećeni stranačkog – poručio je on, ističući da će sutra na Predsjedništvu donijeti ključne odluke zahvaljujući kojima će mapa biti završena do kraja godine.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box