Portal 072info

Covid-19: Ljekar tvrdi da ovo pomaže da se vrati čulo mirisa nakon koronavirusa

nos culo mirisa
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da bi se povratilo čulo mirisa nakon koronavirusa, potrebno je obnoviti pristup zraka nervnim završecima koji se nalaze u nosu.

“Morate koristiti vazokonstriktorne lijekove, kapi, redovito natopljavati nosnu šupljinu, a otopinu s morskom soli možete pripremiti sami. Osigurajte vlažnost zraka u prostoriji boravka”, rekao je poznati otorinolaringolog u moskovskom MedSwiss centru Abdulla Khodzhaev.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ovaj doktor ukazao na potrebu uzimanja vitamina B i multivitamina za obnavljanje živčanih ćelija. Trebalo bi i “zdravo” jesti, piti vodu u dovoljnim količinama, a strogo isključiti nikotin i alkohol, zaključio je.

Prema ruskom otolaringologu Alekseju Košeljevu osobe zaražene virusom COVID-19 dobivaju otok nosne sluznice, zbog čega se pogoršava pristup receptorima na gornjem dijelu nosne sluznice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kao tretman treba provesti ‘toalet nosne šupljine’, odnosno tretman higijene nosa slanim rastvorima. Drugi metod je upotreba lijekova, koji se nazivaju lokalni steroidi – hormone, a zadatak im je zadržavanje u nosnoj šupljini. Ne apsorbiraju se u krvotok, ne izazivaju ovisnost i uglavnom su pogodni za cjelogodišnju upotrebu. Ublažavaju otok i poboljšavaju pristup receptorima. Kao kontraindikacije javljaju se suhe nosne šupljine i krvarenje ako sluznica počne pucati”, rekao je Košeljev.

On je takođe primijetio da koronavirus može biti toksičan za same receptore. Dakle, produženi edem može prouzrokovati degradaciju receptora i nervnog tkiva. Upozorio je da neki od njegovih pacijenata nisu mogli povratiti čulo mirisa čak šest mjeseci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sredinom oktobra stručnjaci iz britanskog nacionalnog instituta za zdravlje nabrojali su posljedice bolesti, među kojima su višemjesečni problemi u mozgu, ekstremna iscrpljenost, gubitak ukusa ili mirisa…


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ove osobe neće smjeti primiti vakcinu protiv koronavirusa

DPA - Portal 072info

Kada je sigurno biti u blizini nekoga ko je prebolio Covid-19?

DPA - Portal 072info

U BiH 943 novozaražene osobe, 40 preminulih

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME