COVID i kolektivni imunitet: U ovom dijelu BiH 95% stanovnika ima antitijela

banja luka covid tetiranje mondo02
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ispitivanje kolektivnog imuniteta u bosanskohercegovačkom entitetu RS ulazi u završnu fazu, a prema prvim procjenama antitijela ima 95 odsto građana.

Istakao je to za Glas Srpske dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić, naglasivši da je jučer s kolegama iz fočanskog Medicinskog fakulteta o svemu obavijestio i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), koja je sponzor istraživanja.

Ove dvije visokoškolske ustanove zajedno s Institutom za javno zdravstvo RS privele su kraju drugu fazu studije seroprevalencije infekcije COVID-19.

ČITAJ JOŠ:  WHO upozorio da se situacija sa širenjem koronavirusa pogoršava u svijetu

“Do sada je obrađeno više od 2.000 ispitanika iz sjevernog i zapadnog dijela RS, a kolege iz Foče obradile su oko 1.600 uzoraka za južni i istočni dio. Preostalo nam je da obradimo još oko 800 uzoraka i vjerujem da ćemo do kraja sedmice to završiti. Ono što već sada možemo reći jeste da je seroprevalencija na bolest uzrokovanu koronavirusom oko 95 odsto, odnosno toliki procenat stanovnika RS ima antitijela”, istakao je Škrbić.

Pojašnjava da su neki stekli antitijela prebolijevanjem COVID-a, drugi vakcinacijom, a ima i onih koji su i preboljeli i vakcinisani.

ČITAJ JOŠ:  Zašto mijenjati fiskalne kase kada postoji jeftinije rješenje i ko će od toga profitirati?

“Sigurno da ima i onih koje možemo ubrojati u četvrtu grupu, a to su oni koji ne znaju da su preboljeli, nisu vakcinisani, a imaju antitijela. Oni su očigledno bili u kontaktu s virusom, ali su imali blagu ili kliničku sliku bez simptoma i bukvalno to prehodali. Koliki je procenat kojih pojedinačno znaćemo na kraju studije kada budu uneseni svi podaci iz anketnog upitnika”, pojasnio je Škrbić i dodao da su u ovom poslu studenti medicine desna ruka ljekarima.

Međutim:

ČITAJ JOŠ:  Zašto kantoni nemaju dovoljno epidemiologa?

“Antitijela koja smo dobili na ‘vuhanski’ i ‘delta’ soj očigledno nisu bila dovoljna da nas zaštite od omicrona i ne znamo kako i koliko će nas štititi od nekih budućih sojeva, ali je činjenica da su u bolnici oni koji nisu vakcinisani i nisu ranije prebolovali COVID”, rekao je Škrbić.

Dodaje da uglavnom stariji koji već imaju neke zdravstvene probleme, bez obzira i na vakcinu i stečena antitijela, dobijaju komplikacije i u tim slučajevima su češći smrtni ishodi.

GODISNJICA
MARKETING