Čovjek koji je tužio roditelje jer su prestali da ga finansiraju izgubio na sudu

1 22
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon što je nezaposleni oksfordski diplomant Faiz Sadiki (Faiz Siddiqui) tužio svoje roditelje u bizarnom pokušaju da ga finansijski podržavaju čitav život, sud je ipak odlučio u korist njegovih roditelja.

U sudskim spisima koji su isplivali u medije, Sadiki se opisao kao “ranjivo” odraslo dijete sa zdravstvenim problemima i tvrdio da prestankom izdržavanja njegovi bogati roditelji krše njegova ljudska prava.

Sadikijev zahtjev za cjeloživotnim izdržavanjem odbijen je nakon što je sud uzeo u obzir sva Sidikijeva ograničenja i naveo da “roditelji ne bi trebali imati zakonsku dužnost izdržavati svoju odraslu djecu koliko god bila ozbiljna njihova potreba”.

– Ono što gospodin Sadiki traži jeste da se nametne odnos finansijske zavisnosti roditeljima koji ne žele da se taj odnos nastavi. Apelant se ne tretira drugačije zbog zdravstvenog stanja ili invaliditeta. One nisu relevantne činjenice u kontekstu ovog slučaja –  dodali su.

Sud je naveo da bi to moglo uticati na drugu odraslu djecu koja traže finansijsku pomoć od svojih roditelja.

– To bi iz temelja promijenilo odnos između države i vanbračnih/bračnih roditelja, omogućavajući svim odraslim osobama da vode parnicu protiv svojih roditelja, bez obzira na to jesu li njihovi roditelji u vanbračnoj zajednici ili ne, kada odrasla osoba tvrdi da razmišlja o visokom obrazovanju ili kada postoje posebne okolnosti –  zaključili su.

Podsjetimo, diplomirani pravnik koji nije radio od 2011. godine besplatno živi u stanu od 1.14 miliona dolara u vlasništvu njegove majke Reksande (Rakshande) i oca Dževejda (Javeda) u londonskom Hyde Parku. Osim toga, roditelji mu plaćaju i račune te mu daju 550 dolara džeparca sedmično, ali zaprijetili su mu prestankom finansiranja zbog ozbiljne svađe koju su imali, a on je odlučio da ih zbog toga tuži.