Portal 072info

ČOVJEK POPIO TABLETU I NARASLA MU KOSA! Bio potpuno ćelav, sada ima bujnu plavu kosu! FOTO

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svima koji nemaju kosu lijek za ćelavost samo je nedostižan san. Svi dosadašnji pokušaji njegova pronalaska uglavnom su završavali na tome da se spriječi dali gubitak kose, no niti jedan nije bio toliko efikasan da bi počela rasti nova kosa.

No, na Univerzitetu Yale u SAD napravljen je novi pionirski tretman koji bi svima koji imaju problema s ćelavosti ili alopecijom mogao dati novu nadu pa i izliječenje, objavio je The Huffington Post.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, istraživači s Yalea uspješno su, uz pomoć lijeka za artritis, postigli da 25-godišnjem muškarcu koji je bio potpuno ćelav i bez dlaka po tijelu ponovo narastu, kosa, trepavice i ostale dlake.

Oni su lijek tofacitinib citrat dali pacijentu koji je patio od autoimune bolesti alopecija universalis zbog koje je bio posve ćelav i bez dlaka po tijelu. U roku od osam mjeseci potpuno su mu narasle kosa i brada koje nije imao sedam godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

‘Rezultat je upravo onakav kakvom smo se nadali i predstavlja velik korak naprijed u liječenju oboljelih od ove bolesti’, rekao je dr. Brett A. King, profesor dermatologije na Yaleu i autor studije koja je objavljena u najnovijem broju stručnog časopisa Journal of Investigative Dermatology.

Taj pacijent, čije ime nije poznato, bolovao je, osim od alopecie universalis, i od psorijaze, a lijek tofacitinib koji su mu dali autori istraživanja odobren je od Američke agencije za lijekove i hranu (FDA) za liječenje reumatoidnog artritisa, no prethodno je u ispitivanjima na laboratorijskim miševima uspješno bio korišten za liječenje alopecije i psorijaze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U svakom slučaju, rezultat je fascinantan: od potpune ćelavosti u početku liječenja došlo je do toga da je vlasište, nakon osam mjeseci liječenja, bilo prekriveno gustom plavom kosom, a ponovo su narasle i brada, trepavice i ostale dlake po tijelu bez kojih je pacijent bio godinama.

Pacijent je uzimao 10 mg tofacitiniba dnevno tokom dva mjeseca, a zatim još po 15 mg lijeka tokom iduća tri mjeseca da bi nakon ukupno osam mjeseci dobio sve ono što je izgubio sedam godina ranije. Pozitivno je i to što je pacijent izjavio da nije imao nikakvih neželjenih nuspojava, a ni laboratorijski testovi nisu pokazali da je došlo do bilo kakvih anomalija. Što se tiče psorijaze, kažu da lijek djeluje kod nekih oblika te bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Doznajemo.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME