Crna Gora uvela nove epidemiloške mjere nakon porasta broja zaraženih

Crnogorske zdrastvene vlasti objavile su u subotu da je u toj zemlji korona virusom zaraženo ukupno 35 osoba, od kojih je skoro polovina iz Rožaja, gradića s 20 hiljada stanovnika na tromeđi između Crne Gore, Srbije i Kosova, te su objavile uvođenje novih mjera u postojećoj situaciji.

Također, utvrđeno je da je 84 posto aktivnih slučajeva korona virusa u zemlji uvezeno iz Srbije.

U Rožajama je u jednom danu registrirano 14 novooboljelih, koji su svi zaraženi u Srbiji, pa je crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo donijelo odluku da se u potpunosti zatvara granični prelaz Vuča sa Srbijom.

„Uvodi se obavezno nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom javnom prostoru, zabranjuju se slavlja i grupiranja više od dvije osobe, vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana, a pogrebi u krugu porodice“, saopćilo je Nacionalno koordinacijsko tijelo.

Kako se navodi, odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice, a građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritorij općine.

Nakon temeljite istrage, crnogorski epidemiolozi utvrdili su da je 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija korona virusom direktno uvezeno iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protuzakonito boravili u Srbiji.

„Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat uvoza bolesti od osoba koje su u Beogradu bile na nogometnoj utakmici Crvena Zvezda–Partizan, dok je u 14 aktivnih slučajeva riječ o građanima Rožaja koji su protuzakonito boravili u Tutinu“, saopćila je crnogorska vlada.

Vlada je upozorila građane da se zemlja bori za očuvanje javnog zdravlja uz istodobno provođenje mjera čiji je cilj oživljavanje privrede, istaknuvši da nepoštivanje propisanih mjera predstavlja direktan napad na crnogorske nacionalne interese.

Crna Gora je prošle sedmice nakon 42 dana bez slučajeva zaraze korona virusom, zabilježila prve nove slučajeve zaraze Covidom-19, koji su iz Srbije donijeli crnogorski građani koji su 10. juna bili na utakmici u Beogradu. Kako bi izbjegli obaveznu izolaciju ili karantenu, oni su u Crnu Goru ušli preko Bosne i Hercegovine. Od 18. juna po odluci crnogorske vlade iz BiH u Crnu Goru ulazak je moguć uz negativan PCR test akreditiranog laboratorija.

Hina

Prethodni članakOd septembra istraživanje kolektivnog imuniteta
Sljedeći članakDa li je koronavirus “vratio” žene u ’50-te godine prošlog stoljeća