AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

U protekloj godini na području Kantona Sarajevo desilo se ukupno sedam ubistava, od toga, u četiri slučaja upotrebom vatrenog oružja, ubijeno je pet osoba, a u dva slučaja izvršena su ubistva upotrebom fizičke sile.

Treba naglasiti kako su sva ubistva u rekordnom roku rasvijetljena.

Kada su u pitanju ubistva vatrenim oružjem, a koja su se dogodila u posljednjoj godini, prvo se dogodilo 8. jula prošle godine, kada su Adnan Ćurevac (1989.) i Edin Hrnjić zvani Hole (1990.) iz Sarajeva ubijeni u sarajevskoj ulici Hadži-Sulejmanova do broja 12.

curevac-i-hrnjic

Ćurevac i Hrnjić: Ubijeni 8. jula prošle godine

Zbog sumnje da ih je ubio hicima iz njemačkog šmajsera, dok su se nalazili u automobilu Golf 2, istu večer uhapšen je Sadin Bahuna zvani Dino (35) iz Sarajeva, i trenutno mu se sudi u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

bahuna

Bahuna: Tvrdi da su ga Ćurevac i Hrnjić maltretirali

Bahuna je Ćurevca i Hrnjića izrešetao jer su ga, kako je kazao, nakon ubistva maltretirali duži period. Ćurevac i Hrnjić su policiji bili poznati po različitim krivičnim djelima.

U sarajevskom naselju Alipašino Polje 1. februara ove godine ubijen je 38-godišnji Damir Hodović zvani Pele, koji je hapšen zbog teških krađa.

hodovic

Damir Hodović

Nekoliko sati kasnije, radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, policija je zbog ubistva Hodovića uhapsila Ismara Halilovića i Fuada Pitića, te Nihada Tintorića, koji se smatra saučesnikom u ovom krivičnom djelu.

pitic-halilivoc-i-tintor-1

Privođenje osumnjičenih za ubistvo Hodovića

Pitić je u Hodovića pucao iz vatrenog oružja, dok je Halilović nožem ubo nesretnog Hodovića.

U Harisa Godinjaka (29) 15. marta ove godine u sarajevskom naselju Mojmilo, ispred kafića Twins, iz pištolja je pucao 23-godišnji Fahro Kahriman. Godinjak je bio ranjen u glavu, ali je davao znakove života te je prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je tri dana kasnije preminuo.

haris-godinjak

Haris Godinjak

Kahriman je, pak, nekoliko sati nakon pucnjave, uhapšen.

privodjenje-fahre-kahrimanna

Privođenje Fahre Kahrimana

Zadnja pucnjava se dogodila jučer kada je u kafiću “Tango” na Trgu Oteškog bataljona u Sarajevu ubijen Anes Mešić.

anes-mesic

Sat nakon pucnjave, policija je već identifikovala ubice Maria Mrnjavca i Medina Kosu, koji se još nalaze u bjekstvu. Jedna osoba, koja je bila s njima u društvu je, pak, privedena nekoliko sati nakon pucnjave.

mrnjavac-i-koso

Mrnjavac i Koso: Osumnjičeni za ubistvo Mešića

Upotrebom fizičke sile ubijeni su Nusret Prljača (64) i Mladen Ambrožić (51).

Prljača je preminuo 8. novembra prošle godine u svojoj kući na Plavom putu na broju 47, sarajevska općina Ilidža, nakon što su ga brutalno pretukli Senad Keč (19) iz Sarajeva i Muamer Osmanović (39) iz Hadžića.

Svirepe ubice od žrtve su ukrale vozilo te pobjegle. Klupko se počelo odmotavati kada je jedan policajac u civilu, koji nije bio na dužnosti, uočio Keča i Osmanovića u vozilu. Kada ih je pokušao legitimirati, vozač mu je dao ličnu kartu, dok je suvozač krenuo bježati. Policajac je savladao vozača te alarmirao kolege, koje su uhvatile drugog izvršioca.

Ambrožić je preminuo nakon što je 10. oktobra prošle godine pretučen u ulici Džamijska u naselju Hrasno.

ambrodzic

Ambrodžić: Pretučen 10. oktobra prošle godine

Počinioci, 19-godišnji Ermin Babaić i njegov 21-godišni rođak Admir Babaić, te Adnan Hisenaj (Hysenaj, 22), uhapšeni su nakon nekoliko sati.

Mulabdić: Posebna zahvalnost građanima

vedran-mulabdic-nova

Mulabdić: Sva krivična djela rasvijetljena

– Sva ubistva su rasvijetljena, a njihovi počinioci su u najkraćem mogućem roku identifikovani i privedeni pred lice pravde, izuzev dvije osobe, a koje su osumnjičene za ubistvo Anesa Mešića, koje su nam poznate, ali za kojima još uvijek intenzivno tragamo – kazao je Vedran Mulabdić, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u izjavi za Avaz.ba.

On je istakao da posebnu zahvalnost treba uputiti građanima KS koji su uveliko policiji pomogli u rasvjetljavanju kako ovih, tako i drugih krivičnih djela.

Avaz.ba