AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Crveni alarm je već upaljen. Ljekari i drugi zdravstveni radnici su na izmaku snage, nedostaje kisika i drugih lijekova.

„Ono što je vrlo važno kazati u ovom trenutku da se zaista radi o teškim pacijentima, da su kapaciteti intenzivne njege Covid odjela popunjeni i da zaista imamo vrlo ozbiljnih poteškoća u svakodnevnom obezbjeđenju adekvatne zdravstvene njege“, navodi prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Prošle godine u prva tri mjeseca pandemije isti broj pacijenata bio je hospitaliziran. Međutim, oni su bili s lakšom kliničkom slikom. Danas je situacija mnogo teža, umiru i mladi. Nadležni upozoravaju građane da narednih desetak dana maksimalno poštuju mjere.

„Zdravstveni sektor daje sve od sebe da izbjegne kolaps zdravstvenih ustanova. Zdravstveni radnici do sada to uspjeli postići, ali da su praktično dostigli svoj maksimum“, upozorava ministr zdravstva ZDK-a Adnan Jupić (A-SDA).

V.d. premijera ZDK-a Mirnes Bašić (SDA) kazao je kako su apelirali na policijskog komesara i direktora inspekcija da pojačaju svoje aktivnosti.

Ohrabruje činjenica da je isporučeno 740 doza vakcina za dvije bolnice i domove zdravlja.

„Očekujemo da će neke zdravstvene ustanove već sutra početi vakcinaciju u toku dana, ali ja očekujem da će to biti prekosutra, kad se i oni organiziraju i naprave konkretnu raspodjelu ljudi“, pojasnio je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Oko 70% zdravstvenih radnika izjasnilo se da želi primiti vakcinu, a dok ne dođe do masovnije imunizacije, treba poštovati epidemiološke mjere.