Portal 072info

Crveni krst Zenica obilježio Svjetski dan darivanja krvi

Svjetski dan davalaca krvi obilježila je danas Gradska organizacija Crvenog krsta u Zenici, svojom 13. ovogodišnjom akcijom, ovoga puta naročito, s ciljem osvješćivanja vitalne uloge transfuzije krvi u spašavanju ljudskih života i unapređenju zdravlja. Već do 10 sati ujutro se u prostorije Crvenog krsta u namjeri da daruju krv za potrebe Transfuziologije Kantonalne bolnice u Zenici javilo 20-ak mahom mladih Zeničana. Nakon rutinskih zdravstvenih provjera većina njih je doprinijela uspjehu današnje akcije. – Raduje nas što nam se javlja sve veći broj mladih. Polako to poprima kontinuitet, – kaže Mirela Hodžić, v.d. tehničkog sekretara zeničke organizacije Crvenog krsta.

– Naše potrebe za dozama krvi su svakodnevne i tolike da sve redovne akcije organizacija nisu dovoljne da ih u cjelosti podmirimo, pa pribjegavamo i pozivima najčešće familiji pacijenta da nam pomogne da obezbijedimo krv potrebnu za uspješan tretman, – kaže nam direktor Kantonalne bolnice, doktor Rasim Skomorac, dodajući da je Služba za transfuziju akreditovana i vrhunski opremljena jedinica, što joj omogućava da od primljene krvi pravi sve potrebne pripravke.

Na području Zeničko-dobojskog kantona svake godine prikupi se oko tri hiljade doza krvi, a samo Gradska organizacija Crvenog krsta u Zenici, koja svake godine povećava plan u ovim aktivnostima, Službi za transfuziju donira oko 800 doza krvi.

Rtvze.ba

Podijelite članak