Portal 072info

CRVENI, NARANDŽASTI, ŽUTI ILI ZELENI: Šta koja boja meteoalarma predstavlja?

U posljednje vrijeme, svi mediji u BiH, uključujući i naš portal, prenose upozorenja Meteoalarma, i to neka obojena upozorenja. Šta je, zapravo, Meteoalarm i šta koja boja predstavlja?

Dakle, Meteoalarm je internet stranica stvorena radi upozorenja javnosti na opasne vremenske prilike u Europi nastala na temeljima EMMA (European Multiservice Meteorological Awareness) projekta. Više od 20 evropskih zemalja se udružilo da bi razvili ovu jedinstvenu inicijativu EUMETNET-a, mreže javnih evropskih meteoroloških službi unutar Svjetske meteorološke organizacije. To je jedinstveni evropski servis koji objedinjuje službene prognoze i najave olujnog vremena nacionalnih meteoroloških službi. Upozorenja koja se odnose na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati obuhvataju: jake kiše s mogućnošću poplava, grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplinski valovi, šumski požari, magla, snijeg ili ekstremna hladnoća sa mećavom, lavine te velike obalne plime.

ZELENA – Nema upozorenja – ne predviđaju se opasne vremenske pojave.

ŽUTA – Potencijalno opasno vrijeme. Prognozirano vrijeme nije neuobičajno, ali se preporučuje oprez uz izbjegavanje nepotrebnih rizika te praćenje meteorološke prognoze.

NARANDŽASTA – Predviđaju se opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude. Preporučuje se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze.

CRVENA – Upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se iznimno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje. Preporučuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze.

Usluga je namijenjena području Evrope, ali može služiti svakome u svijetu i dostupna je na 28 jezika, a posebnu važnost ovih informacija imaju (ili bi trebalo da imaju) službe civilne zaštite.
S obzirom na posljedice globalnog zagrijavanja, ekstremne vremenske prilike su sve češće kao i dinamika promjene vremena. I u našoj zemlji smo svjedoci katastrofalnih posljedica vremenskih nepogoda, a nažalost, ne možemo reći da je vrijeme opasnosti iza nas. Osnovna namjena Meteoalarma, upravo i jeste upozoravanje na moguće opasno vrijeme kako bi se blagovremeno reagovalo u cilju prevencije ili smanjenja eventualnih šteta.

Inače, danas je BiH obojena u žuto, a krajevi koji graniče sa Srbijom, u narandžasto. Prema Meteoalarmu, crveni alarm prijeti susjednoj Srbiji.

Sutra.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box