Portal 072info

Čudo od grada koji su zajedno izgradili muslimani i kršćani

U jugoistočnoj Turskoj, u provinciji Mardin smjestio se istoimeni grad koji je slika i prilika cjelokupne turske različitosti u kulturama i vjerovanjima.

Nalazi se samo 30 kilometara od sjeverne granice sa Sirijom i na UNESCO-ovu popisu mjesta svjetske baštine te ga vrijedi istražiti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pogled na nekadašnju Mezopotamiju

Mardin je, između ostalog, grad specifičan po svom izgledu i lokaciji. Smjestio se na jednoj strani brda gdje su kuće posložene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, tj. na doline dviju za civilizaciju značajnih rijeka Eufrata i Tigrisa.

Grad na Putu svile

Najpoznatija povijesna mreža karavanskih putova koja je povezivala zapad i istok često je birana ruta svjetskih putnika. Baš se na njoj smjestio naš današnji akter, turski grad Mardin, koji svojom jedinstvenošću i raznolikošću ponajbolje svjedoči o šarmu koji pruža Put svile.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Suživot različitosti

Mardin je odigrao važnu ulogu u razvoju kršćanstva i bio je središte sirijske pravoslavne crkve. U njemu stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci te se govori više jezika: arapski, kurdski i turski. Iz religijske perspektive, riječ je o suživotu dviju vjera jer u Mardinu žive muslimani i kršćani, a razne su kulture prošle ovim gradom. Svaka je od njih za sobom ostavila mnoga remek-djela.

Sve ljepote arapske arhitekture

Prolazeći uskim uličicama grada, pokraj krovova kuća koji služe kao terase i vrtovi, vidjet ćete brojne minarete, džamije, crkvice i samostane te zanimljive prolaze ispod kuća. Grad je svoj sadašnji izgled najviše dobio za vrijeme dinastije Artukid, koja je vladala od 12. do 15. stoljeća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što vidjeti?

Šetati Mardinom, u kojem se mirno odvija suživot različitih kultura i vjera, samo po sebi je pravi doživljaj. No od poznatijih atrakcija tu su sirijska ortodoksna crkva iz 10. stoljeća, islamska škola Zinciriye Medresesi, Velika džamija i Citadela. Svakako posjetite i Sakip Sabanci Mardin muzej te se informirajte o burnoj povijesti ovoga grada, a kako biste razumjeli dnevni tempo, posjetite tržnicu.

Vrijedne ruke domaćih stanovnika

Obrtništvo je u ovom gradu oduvijek imalo veliku ulogu u životu stanovništva, pa tako možete vidjeti umijeće rada sa srebrom, okusiti maslinovo ulje te vidjeti i pomirisati cijeli proces izrade sapuna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pri posjetu Turskoj, pokušajte ubaciti u plan i Mardin jer taj, još dosta skriveni dragulj vrijedan je svake minute.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 15
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME