Portal 072info

Čuvena slika Vranduka na aukciji u Njemačkoj za 85 hiljada eura

vranduk aukcija 696x421 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čuvena slika Vranduka njemačkog landscape slikara Carla Eberta našla se Hampel Fine Art aukciji po početnoj cijeni od 85 hiljada eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Utvrda Vranduk u Bosni našla se u katalogu njemačke aukcijske kuće u sekciji “Moderna umjetnost, impresionizam i slikarstvo 19. stoljeća”. Na slici koja je rađena tehnikom ulje na platnu, dimenzija 110×180 cm, potpisan je Carl Ebert (Stuttgart, 1821-Munchen, 1885).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Pogled na tvrđavu koja se nalazi oko 14 kilometara nizvodno od grada Zenice. Izgrađena je na stijeni iznad klisure, ispod koje rijeka Bosna sa svojim okruglim lukom na lijevoj strani čini prirodnu zaštitu. U prvom planu, na obali rijeke, smjestila se grupa putnika s konjima. Muškarci su uglavnom u košuljama svijetlih boja s prslucima, širokim pantolama i crveno-bijelim turbanom. Iza njih je napola razrušena stara koliba i konj s mladim ždrijebetom. Na samoj se rijeci može vidjeti mali čamac s veslima i posadom, a s druge strane ljudi na obali rijeke. Veliki kompleks dvorca je u blistavoj svjetlosti izlazećeg jutarnjeg sunca, koje sija s lijeve strane kroz visoko prozirno plavo nebo s bijelim oblacima, dok okolne kuće i zgrade, kao i lijeva strana planine s rijekom, ostaju zasjenjene. Kvalitetna slika poznatog umjetnika, s izvanrednim smjernicama svjetla i sjene. Malo retuširanja – navodi se u katalogu aukcije koja je završena 3. decembra.

– Tokom katastrofalne kampanje Eugena Savojskog 1697. godine, kada je gotovo cijela Bosna bila u pepelu i dimu, tvrđava Vranduk bila je jedina neosvojena tvrđava. Stoljećima je podnosila svakakve napade, neprijatelje i katastrofe, ali gotovo uvijek je insistirala da ispuni svoje ime kao ‘Vrata Bosne’ – dodaje se u katalogu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čuvena slika trenutno se nalazi u privatnom vlasništvu, a kupljena je na aukciji u bečkom Dorotheumu 16. novembra 1993. godine pod brojem 84. Na ovoj aukciji slika još nije pronašla svog kupca.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 106
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

OČEVIDAC TRAGEDIJE NA M-17 ZA 072INFO: Nesretni vozač i ranije prelazio u suprotnu traku, ne radi se o pretjecanju

072INFO PORTAL

EPILOG NESREĆE NA M-17: Vozač Golfa preminuo u bolnici nakon direktnog sudara sa kamionom

072INFO PORTAL

Teška nesreća između dva tunela u Vranduku, životno ugrožen vozač Golfa (FOTO)

072INFO PORTAL
REKLAMA
KRAJ REKLAME