Screenshot 3 34
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 21, 2021 @ 14:40
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Kultni jugoslavenski kiosk K67 poznatog slovenačkog arhitekte i dizajnera Saše Mächtiga početkom prethodnog mjeseca osvanuo je na njujorškom Times Squareu. Kiosk je postavljen u okviru projekta “Times Square Transmissions 2021” i koristio se kao DJ kabina za puštanje muzike.

Čuvena “crvena kutija” koja se nalazi na aveniji Broadway između 45. i 46. ulice, jedno je od obilježja jugoslavenskog industrijskog dizajna. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fiberglasa predstavljao je jedan od rijetkih eksperimentalnih projekata 60-ih godina koji su doživjeli proizvodnju.

Kiosk K67 je za vrijeme Jugoslavije bio nezaobilazan prizor, a u njemu su se nalazile trafike, biletarnice, a ponekad prodavali i hot-dogovi.

1999. godine je zaustavljena proizvodnja kioska, a do tada je proizvedeno oko 7.500 primjeraka. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Jedinstveni i inovativni dizajn zapeo je za oko i stručnjacima iz industrije izvan socijalističke Jugoslavije. 1970. godine dovršeni prototip predstavljen je u Dizajnu (utjecajan časopis o arhitekturi u to vrijeme), a vrlo brzo je kiosk dodan kolekciji Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, gdje se čuva i danas.

U mjesecu maju, Internet radio stanica Greenpointa, The Lot Radio promijenivši svoju lokaciju organizirala je grupu DJ-eva da izvode muziku uživo sa Times Squarea.

“Vintage crveni kiosk K67 iz 1960-ih postaje tako DJ kabina na nivou plaze, a svaki dan se uživo prenositi između 10 i 22 sata. Posjetioci New Yorka i Times Squarea mogu uživati ​​u melodijama i sceni lično ili online praćenjem video prenosa uživo na thelotradio.com”, pisalo je na zvaničnoj stranici radija.

Također, kazali su da zainteresovani zahvaljujući prenosima preko društvenih mreža mogu vidjeti i unutrašnjost kioska.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Predsjednik Saveza Times Square, koji je odgovoran za unapređenje i promociju Times Squarea, našalio se da se radi o unošenju malo Evrope u Novi svijet te dodao da se organizaciji kiosk toliko svidio da su ga kupili i odnijeli tamo, tako da bi mogao biti tu zauvijek. Moguće je da će se koristiti kao turističko informativno mjesto ili za prodaju hrane i pića, knjiga i novina.

Također, primjerak kioska K67 može se naći i u Berlinu, gdje je poznato turističko mjesto u kojem se nalazi najmanji restoran u gradu, te u Australiji gdje se koristi kao stanica za mjerenje kvaliteta zraka.

LIDER