Da bi nalaz bio ispravan…

Laboratorijske analize je poželjno raditi “na prazan stomak”, što znači da prije vađenja krvi punih 12 sati ne treba ništa jesti. Ujutro, na dan vađenja krvi, dopušteno je popiti malo vode, a izuzeci se prave samo u hitnim slučajevima. 

Zašto?

Budući da hrana i produženo gladovanje imaju direktan efekt na metabolizam ugljenih hidrata, lipida i proteina, neophodno je neke analize raditi na prazan stomak.

Pritom je efekt proteinskih (mesnih) obroka veći od efekta obroka sa ugljenim hidratima (kruh, tjestenina, kolači).

Na prazan stomak

Na prazan stomak obavezno se rade analize:

– šećera u krvi,

– triglicerida, holesterola,

– vitamina B12, folne kiseline,

– alkalne fosfataze,

– beta-CrossLaps (marker za kosti),

– osteokalcina, željeza, kortizola,

– kao i kad se radi test izdisaja na helikobakteriju, PTH i homocistein.

Za određivanje tumor markera, suprotno tome, nije potrebno gladovati.

Prije vađenja krvi

Zadnji obrok smije biti lagana večera, ne kasnije od 19 sati. Ujutro na dan vađenja krvi nije dopušteno ništa osim vode, a 48 sati prije vađenja izbjegavajte lijekove (osim obaveznih), jači tjelesni napor i alkohol.

 Masnoće u krvi

Dvije sedmice prije treba se normalno hraniti. Dva dana prije izbjegavajte vježbanje i alkohol. Dan prije vađenja krvi preporučuje se nemasna hrana. Dan prije ne pijte kafu poslije 19 sati.

Određivanje se ne bi trebalo provoditi prije nego što prođe 8 nedjelja od akutnog infarkta miokarda, hirurške operacije, traume, bakterijske ili virusne infekcije.

Određivanje željeza u krvi

Dva dana prije ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crni ribiz, kupine, cvekla), Cedevitu te kupinovo vino jer mogu lažno povisiti željezo.

 Podnošljivost glukoze (OGTT)

Pacijenti moraju biti natašte najmanje 8, a najviše 12 sati. Tokom testiranja pacijent je cijelo vrijeme u laboratoriji. Ne smije pušiti, jesti i piti pića niti se izlagati naporu.

 Trombofilija-test

Većina pretraga na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne smije se izvoditi dok je pacijent na terapiji za razrjeđivanje krvi zbog utjecaja terapije na rezultate pretraga.

Hormoni štitnjače iz krvi

Nadomjesna terapija hormonima štitnjače (npr. Euthyrox) može utjecati na rezultat pa je važno na dan vađenja krvi ne uzeti lijek. Možete ga uzeti neposredno nakon vađenja krvi.

 Određivanje krvi u stolici

Sedam dana prije testa treba izbjegavati lijekove (osim neophodnih koje je propisao liječnik). Test odgoditi prilikom menstruacije, proljeva, krvarenja iz hemoroida i urinarnog trakta.

Uzimanje urina za test (jednokratno)

Mora proći najmanje 4 sata od pražnjenja mjehura. Prvi se mlaz izmokri, a srednji prikupi u sterilnu posudu. Ne uzima se tokom i oko menstruacije.

Sakupljanje 24-satnog urina

Počinje drugim jutarnjim urinom. Tokom cijelog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom. Sljedeći dan doda se i prvi jutarnji urin i donese u laboratoriju.

 Izdisajni test (Helicobacter)

Ujutro ne smijete ništa jesti ni piti (niti vodu) niti prati zube. Provodi se najmanje 4 sedmice nakon posljednje doze antimikrobnog lijeka i 2 sedmice nakon antisekretornog lijeka.

AVAZ