Da li biste za ovaj pariski javni toalet iz 1905. platili dva eura? Vlast tvrdi da vrijedi svaki novčić

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prvi javni toalet u Parizu Lavatory de la Madeleine je otvoren 1905. godine. Zatvoren je prije 12 godina i potpuno restauriran. Njegovo korištenje košta dva eura (četiri KM).

Vlasti glavnog grada Francuske su obećale da će vrijediti svaki novčić potrošen na renoviranje toaleta. Izgrađen je u stilu secesije i ranog art decoa s najfinijim materijalima – lakiranim drvetom od mahagonija, vitražima, ukrašenom keramikom, mozaicima i mesinganim slavinama.

Prvobitno je bio isključivo namijenjen za žene, a javni toalet za muškarce je izgrađen u blizini i sada ga koristi kompanija za javni gradski prijevoz RATP. Tokom 90-ih godina su u nekoliko kabina postavljeni pisoari te od tada Lavatory de la Madeleine mogu koristiti i muškarci.

Za restauraciju ovog javnog toaleta, koji je zatvoren zbog nekorištenja i neodržavanja, bilo je potrebno 12 godina. Ideja o ovom javnom toaletu je inspirisana javnim toaletima u Londonu iz 80-ih godina 19. stoljeća. Tada su podzemne građevine trebale biti ne samo korisne, već i lijepe i luksuzne.

U Parizu postoji još šest ovakvih toaleta, a među njima je i onaj koji se nalazi u čuvenoj aveniji Champs-Elysees.

Lavatory de la Madeleine je jučer otvoren i moguće ga je koristiti svaki dan od 10 sati do 18 sati, što košta dva eura, piše list Guardian.