Screenshot 3 18
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

U Njemačkoj i dalje opada broj zaraženih koronavirusom. Incidenca je u međuvremenu 11,6. Ali, zabrinutost raste zbog širenje delta mutacije koronavirusa, koja je značajno porasla.

Broj novih infekcija u Njemačkoj stoji na niskom nivou: u jednom danu državni Institut Robert Koch (RKI) prijavio je 1.330 novih infekcija. Poređenja radi, prije sedmicu taj broj je bio 3.187. Opada, takođe, i sedmodnevna incidenca i sada je 11,6 zaraženih na 100.000 stanovnika. Ta vrijednost je jučer bila 13,2, a prije sedmicu 19,3. U cijeloj Njemačkoj je u roku od 24 sata zabilježeno 105 novih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa koronavirusom.

Delta bi mogla prevladati

No, iako su brojke u ovom trenutku u Njemačkoj na niskom nivou, opasnost prijeti od širenja delta mutacije koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Indiji. Prema podacima RKI, udio delta mutacije u novim infekcijama znatno se povećao u sedam dana i sada iznosi 6,2 posto. Prije sedmicu je bio 3,7.

“Moramo da budemo spremni da bi ova mutacija mogla prevladati”, upozorio je fizičar Dirk Brockmann sa Instituta za biologiju Humboldt Univerziteta u Berlinu.

Mutacija, koja se za sada najčešće javlja, je alfa mutacija koronavirusa (B.1.1.7, otkrivena u Velikoj Britaniji) kod 86 posto zaraženih. Međutim, i njen udio polako opada. Druge mutacije virusa, beta i gama, ne igraju neku veliku ulogu.

“Pripaziti zbog nepromišljenog otvaranja”

Imunolog iz Dortmunda Carsten Watzl smatra da jasan porast delta mutacija nije samo po sebi znak da dolazi četvrti talas zaraze.

“Ali, moramo pripaziti da incidenca ponovo ne poraste zbog nepromišljenog otvaranja”, napisao je na Twitteru.

Na osnovu registrovanih podataka Watzl procjenjuje da je udio delta mutacije u Njemačkoj u ovom trenutku iznad deset posto. To je u poređenju sa Velikom Britanijom i dalje malo. Ali, tamo se posljednjih sedmica moglo vidjeti koliko brzo delta mutacija može da pogorša situaciju bez obzira na prilično poodmaklu kampanju vakcinacije.

Delta mutacija je u Velikoj Britaniji otkrivena u aprilu ove godine i najvećim dijelom su je u zemlju donijele osobe koje su doputovale iz Indije. Oni su u zemlju stigli prije nego što je britanska vlada Indiju stavila na takozvanu crvenu listu sa obaveznim desetodnevnim hotelskim karantinom.

Njemačka bi mogla dobro da pregura zimu

Kada je britanska zdrastvena služba Javno zdravlje početkom maja mutaciju okarakterisala kao “zabrinjavajuće zaraznu”, delta mutacija je već bila zabilježena u oko četvrtini slučajeva. Tako je delta već sredinom maja premašila alfa mutaciju. Samo dvije nedjelje kasnije bilježe se skoro isključivo delta slučajevi.

U ovom trenutku incidenca u Velikoj Britaniji je skoro 70 infekcija na 100.000 stanovnika u sedam dana. Prije toga je sedmicama bila skoro 20. Incidenca se dakle veoma brzo povećava, iako je u međuvremenu više od 57 posto odraslih stanovnika vakcinisano u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci su upozorili da je delta mutacija znatno opasnija i zaraznija od dosadašnjih mutacija. Od nje su samo relativno dobro zaštićeni ljudi koji su primili obje doze vakcine protiv koronavirusa. Zdravstveni stručnjak iz Socijaldemokratske partije (SPD), Karl Lauterbach je za RBB televiziju izjavio da se očekuje da delta mutacija na jesen izazove znatno više infekcija.

No, Watzl je optimističniji i smatra da bi sa dobrom stopom vakcinacije, više od 80 posto do jeseni, Njemačka bi mogla da dobro pregura zimu, piše Deutsche Welle.