Da li je i kako pandemija koronavirusa uticala na budući autoput Sarajevo – Beograd?

Screenshot 5 680

Izgradnja dionice Bijeljina – Rača auto-puta Sarajevo Beograd odvija se planiranom dinamikom, rečeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Eksproprijacija u Semberiji privodi se kraju. Međutim, na drugim dionicama primjetni su i određeni problemi. Da li je i kako pandemija koronavirusa uticala na realizaciju ovog projekta?

“Eksproprijacija zemljišta za izgradnju dionice auto-puta Sarajevo – Beograd kroz Semberiju privedena je kraju”, rekao je tokom posjete Bijeljini ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović.

“Ove dionice za koju je i urađeno najviše, za koju je ekspriprijacija zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa pravobraniocem i republičkom geodetskom upravom privedena kraju. Očekuje se nastavak aktivnosti na eksproprijaciji za dionicu Bijlejina Brčko Grad je uradio sve što je u njegovoj nadležnosti kada je riječ o izgradnji auto-puta i pandemija nije zaustavila realizaciju ovog projekta”, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Od 438 predmeta u ovom procesu 403 već pravosnažni i praktično parcelacija i ugovori oko eksproprijacije zemljišta za autoput od Rače do Bijeljine je završeno.” U okviru izgradnje ove dionice auto-puta, uskoro će početi i radovi na izgradnji mosta na Rači.

Još davno prije je bilo zemljište za most koji se već radi i dozvole, radi se na projektovanju i nakon projektovanaj i građevinske dozvole, može se ući u realizaciju. Tender za izbor izvođača radova je u toku”

S druge strane, situacija na terenu nije sasvim idilična. Iako shvataju važnost auto-puta, mještani pojedinih semberskih sela su nezadovoljni, jer im, kako kažu, auto-put prolazi kroz najplodnije parcele, piše BHRT.

“Kupio sam je prije dvije godine, ušao sam u veliki kredit, nisam je otplatio, palnirao sam plastenike da radim. Kakvo nas zlo očekuje, znate. Prvo zbog recimo, da krenemo od banalne stvari, nadvožnjaka. 80% seljaka nema traktor da se popne na nadvožnjak, može plakati kod nadvožnjaka.” navodi Dragiša Dimitrić, poljoprivrednik iz sela Brodac

Iako trasa od Bijeljine do Rače napreduje planiranom dinamikom, situacija nije takva na drugim dionicama. Kako je ranije izjavio ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, trenutno je evidentan određeni zastoj.

“Prije svega imamo zastoj na dijelu od Brčkog prema Sarajevu. Malo toga je urađeno i kada je riječ o trasi od Sarajeva prema Višegradu i Vardištu. Neosporan je interes da Sarajevo povežemo sa Beogradom. Razumijem da traje epidemija virusa korona, ali možemo barem završiti dio posla koji se odnosi na definisanje trase tog autoputa” navodi Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH.

Kada će radovi na ovim dionicama ponovo započeti, nadležni nisu precizirali. Ono što je za sada izvjesno je da se do početka 2024. godine očekuje završetak dionice auto-puta od Bijeljine do Rače, a paralelno sa tim biće izgrađen i most na Rači i granični prelazi.