AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Lijek tocilizumab za pacijente u UKC Tuzla je besplatan a za pacijente u KCUS-u dostupan je preko rodbine koja isti, ako joj se posreći, može nabaviti u apoteci i u zavisnosti od gramaže košta i preko hiljadu KM. Da li je život pitanje sreće i kantona, da li je luksuz preživjeti koronu?

“Zovu me sa Podhrastova. Doktorica Jasmina. Mami treba lijek tocilizumab. Odmah mi kaže da je preskup, da tražim u Istočnom Sarajevu. Zovem apoteke. U jednoj nađem. 600 mg tog lijeka 1130 KM. Pozitivna sam, moram izaći do bankomata. Ja te novce nemam kući. Ljudi moji… ovo je lijek koji je u Tuzli besplatan i daje se covid pacijentima!” Ovo je iskustvo koje je na fejsbuku podijelila Dunja Grabovac iz Sarajeva – samohrana majka, čija majka je hospitalizovana zbog Kovida. Građanka zemlje u kojoj život zavisi od snalažljivosti i samoodrživosti u svim situacijama.

“Doktorica mi je rekla da moja mama treba lijek tocilizumab, od 600 mg, da je taj lijek jako skup ali da njoj treba. I ja sam prihvatila taj poziv i shvatila da taj lijek mojoj mami treba da bi ona preživjela. Ja sam onda krenula u potragu za tim lijekom. Taj lijek sam našla u Istočnom Sarajevu u jednoj apoteci i onda su mi oni odmah rekli da 600 mg tog lijeka košta 1130 maraka”, kazala je Dunja.

Pred bolnicom sam srela čovjeka koji je u istoj situaciji kao ja: covid pozitivan, morao je kupiti isti lijek, samo 800 mg, pa je on platio oko 1500 KM, napisala je i ispričala nam je Dunja.

I mi smo pred KCUS-om sreli srodnike pacijenata. Neki od njih nose lijekove i nekovid bolesnicima, za lijek koji košta više od 1.000 KM, kažu – odakle mi.

N1: Kome ste danas donijeli hranu i lijekove?
“Donio sam rođaku, ne znam za šta pije te tablete, pije hrpu lijekova sad mu trebaju ove.”
N1: Da ste u situaciji da morate da platite jedan lijek preko 1000 KM da li biste uopšte imali ta sredstva?
“Odakle mi, ne bih imao.”

“Takav nam je zakon u državi, od kantona do kantona, ništa nije isto. Osjećate se ružno ako morate sve platiti. Burazer je osiguran 40 godina, ali moraš mu kupiti džaba što je osiguran, što je čitav život izdvajao za zdravstveno osiguranje.”

“Teško onome ko ne radi, većina ne radi… sramota je. Čisto sumnjam da iko ima taj novac da plati taj lijek.”

“Ako bih morala platiti platila bih”, neki su od odgovora.

Već petu godinu za redom, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine radi izračun maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova u BiH. Actemra (rastvor za injekciju ili infuziju) koji sadrži aktivnu supstancu tocilizumab u zavisnosti od gramaže košta od 225 do 1.681 KM. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kao ni i iz Press službe KCUS-a, nisu odgovorili na naš upit o dostupnosti i plaćanju lijekova ili refundaciji novca za lijek koji je u UKC-u Tuzla besplatan.

“Lijek tocilizumab i ranije je bio na bolničkoj listi. Pacijenti ga nisu plaćali. I za ovu godinu, 2021. smo konkurisali prema Zavodu zdravstvenog osiguranja tuzlanskog kantona. Izašli su nam u susret, tako da mi određenu količinu tog lijeka imamo rezervisanu za aplikaciju kod kovid pozitivnih pacijenata”, kazao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Život u glavnom gradu ima svoju cijenu, pandemija je odredila i njen tačan iznos. Njegovi stanovnici zaraženi i očajni trče od bankomata preko apoteke do reda u bolnici, posljednjim novčanicama i atomima snage bore se za živote najmilijih. Vakcina nema, lijeka nema bez ušteđevine koja je za prosječnu platu cifra nikad sabrana u novčaniku onih koji su na izmaku sposobnosti da ostanu sabrani u haosu kojim su okruženi.