Da li je potrebno oporezovati nekretnine koje njihovi vlasnici ne koriste?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ekonomista Igor Gavran je u izjavi za Klix.ba govorio o tome da li je potrebno oporezivati nekretnine u kojima njihovi vlasnici ne žive te da li bi se ovim oporezivanjem doprinijelo snižavanju cijena nekretnina.

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, kontinuirano rastu. Zbog toga je veliki broj onih koji ne mogu imati svoj dom. Agenti za nekretnine kao jedan od osnovnih razloga za poskupljenje ističu veliku potražnju i malu ponudu te rast cijena građevinskog materijala.

Nemali je broj nekretnina u kojima njihovi vlasnici ne žive. Osim toga, više nekretnina je u vlasništvu jedne osobe. Pojedini smatraju da prethodno navedeno također doprinosi rastu cijena nekretnina. Gavran je istakao da je potrebno biti oprezan prilikom oporezivanja nekretnina u kojima niko ne živi.

“Republika Srpska je svojevremeno oporezovala neiskorišteno poljoprivredno zemljište i neiskorištene nekretnine. Mnogi su, i s njima se slažem, optuživali da je bio cilj da se time dodatno onemogući povratak izbjeglica. Oni koji su izbjegli bili su primorani da plaćaju porez te da još lakše prodaju imanja”, napomenuo je.

Također je podsjetio da i u Federaciji Bosne i Hercegovine postoje nekretnine koje su napuštene tokom rata, zbog čega smatra da bi bilo osjetljivo oporezovati ove nekretnine.

Naveo je da postoje nekretnine čije su vlasnici nekada koristili, ali se više ne koriste zato što su vlasnici iselili iz države. Smatra da bi i ove nekretnine bilo osjetljivo oporezovati.

“Ti građani su bili primorani da isele zbog loših uslova života, pa bi to bilo dodatno kažnjavanje. Ispalo bi da se otežava njihova veza s domovinom”, dodaje Gavran.

Šta bi trebalo oporezovati

Naglasio je da bi eventualno trebalo oporezovati tzv. investicione nekretnine i nekretnine koje se izdaju.

“To su nekretnine koje su na papiru prazne, koje ne ne koriste za stanovanje, već predstavljaju ulaganje – kupuju se za preprodaju, kao oblik štednje. To bi se trebalo oporezovati, jer je riječ o komercijalnoj namjeni nekretnina. Nekretnine koje se izdaju, a nije registrovano da se izdaju, trebalo bi također oporezovati”, konstatovao je.

Osvrnuo se i na pitanje stranih državljana u kontekstu eventualnog oporezovanja nekretnina.

“Strani državljani ne mogu regularnim putem imati nekretnine u Bosni i Hercegovini. No, vrlo često ih imaju, posebno Arapi, putem firmi upitnog poslovanja, a koje su samo pokriće da bi neko imao nekretnine koje ne bi mogao imati. Time se smanjuje raspoloživi stambeni prostor za domaće građane”, rekao je.

Mišljenja je da bi se oporezivanjem spomenutih nekretnina pozitivno utjecalo na cijene nekretnina, da se primora na izdavanje, da se prodaju ili da se oporezovanjem u budžetu osiguraju sredstva za subvencioniranje kupovine nekretnine onima kojima je ona istinski potrebna ili za finansiranje stambenog fonda.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE