Screenshot 4 13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Šest od sedam rudnika iz sastava Elektroprivrede BiH prošle godine napravilo je gubitak od 77 miliona KM i on je najveći u posljednjih pet godina. Pravo je pitanje gdje je rješenje problema te da li ono može podrazumijevati privatizaciju.

FIXGEHALT

Kako saznajemo, postoje strane kompanije koje bi preuzele pojedine rudnike koji se nalaze u sastavu Elektroprivrede, ali nejasan zakonski okvir te strateške smjernice ovog sektora to onemogućavaju.

Kako je za portal Klix.ba kazao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, privatizacija rudnika je moguća, čak i predviđena strateškim dokumentima.

“Mi smo već rekli da neki rudnici koji su u ovakvom načinu poslovanja nerentabilni treba da idu u stečaj te je moguće da sutra promijene koncesionara. Energetski sektor u središtu je reformi, a imamo i pozitivnih primjera poslovanja rudnika koji nisu pod kontrolom javnih subjekata”, kazao je Džindić.

LIDER

Analiza koju je uradio Transparency International u BiH (TI BiH) pokazuje da su rudnici u većini slučajeva prezaduženi i da imaju ograničene mogućnosti da kroz zaduženje unaprijede poslovanje.

Od 2017. prihodi rudnika konstantno padaju i danas su manji za više od 53 miliona KM, plate i doprinosi se ne isplaćuju redovno, državi se duguje za poreze i koncesione naknade pa su kratkoročne obaveze na kraju prošle godine iznosile skoro 800 miliona KM, što je znatno više nego ranije.

“Revizori primjećuju da je to posebno vidljivo kod iznajmljivanja mehanizacije i opreme, gdje se kroz netransparentne postupke milionski ugovori često dodjeljuju istim firmama, a na štetu ovih javnih preduzeća”, tvrde iz TI BiH.

Analiza koju je uradio TI BiH jasno pokazuje da je finansijska situacija u rudnicima Elektroprivrede BiH veoma loša i da bez reformi koje se godinama odgađaju stanje može biti samo teže. Godinama se upozorava na problem prekomjernog zapošljavanja i zloupotrebe resursa ovih javnih preduzeća, ali uprkos tome ovakva praksa je nastavljena. Bez obzira na sudske presude i upozorenja revizora, privilegovana privatna preduzeća godinama u rudnicima dobijaju unosne poslove od kojih ostvaruju milionsku dobit dok rudnici gomilaju dugove.

Rukovodstvo Elektroprivrede BiH je nedavno priznalo da ima više od 2.200 radnika viška i da se ovaj broj isključivo odnosi na administrativno osoblje, dok je naglašen nedostatak proizvodnih radnika, na šta je TI BiH godinama ranije ukazivao.