Da li je viralni TikTok trend istina ili mit: Pomažu li sljezovi kolačići pri liječenju kašlja?

Da li je viralni TikTok trend istina ili mit: Pomažu li sljezovi kolačići pri liječenju kašlja?

Ako noću ne možete spavati zbog užasnog kašlja, mogli biste doći u iskušenje da isprobate najnoviji viralni trend koji tvrdi da jedenje marshmallowsa, ili sljezovih kolačića, prije spavanja može pomoći u ublažavanju simptoma. 

Uporan kašalj može biti nevjerovatno iritantan, pogotovo ako remeti vaš raspored spavanja – i možda ćete biti spremni pokušati sve da si olakšate.

Jedna žena koja je bila toliko frustrirana svojim kašljem rekla je da je otišla ljekaru i iznenadila se kada joj je savjetovao da pojede veliki marshmallow prije spavanja.

Govoreći o TikToku, Lindsay je objasnila da je šest sedmica imala kašalj koji nije htio nestati, a ljekar joj je dao neobičan savjet. “Pojedi veliki sljezov kolačić prije spavanja. Zvuči suludo. Iza toga ne stoji nikakva nauka. Ali to je ono što ja radim. Želatina vam pomaže više da bolje obložite grlo nego s medom.”

Dakle, može li jedenje sljezovih kolačića zaista pomoći u ublažavanju kašlja? Dr. Deborah Lee objasnila je o čemu se zapravo radi.

Nažalost, jedenje marshmallowa neće ublažiti vaš kašalj, tvrdi dr. Deborah Lee. Zapravo, to bi moglo pogoršati vaše simptome. “Teško mi je vjerovati da bi konzumiranje marshmallowsa pomoglo u liječenju bilo koje vrste infekcije gornjih disajnih putova. Zapravo, može pogoršati simptome. Marshmallows sadrži želatinu – protein koji dolazi iz kolagena. Dobiva se kuhanjem životinjskih kostiju, kože, tetiva i ligamenata u vodi – najčešće kravljim i svinjskim kostima. Želatina sadrži velike količine aminokiselina glicina i prolina koje su potrebne za stvaranje kolagen i druge vrste vezivnog tkiva”, rekla je.

Međutim, ona objašnjava da je “vrlo malo istraživanja o zdravstvenim dobrobitima želatine”. Dr. Lee je dodao: “Možda kolagen u želatini ima neki protuupalni učinak, ali to nije dokazano.”

Zapravo, dr. Lee upozorava da jedenje marshmallowa prije spavanja može pogoršati simptome. “Želatina se zapravo koristi u mikrobiološkim laboratorijima budući da čini dio agar ploče, kako bi se uzgajale bakterije u laboratoriju, jer je tako dobar medij za kulturu. Ako jedete marshmallows s akutnom infekcijom, to bi moglo pružiti idealno okruženje za rast i razmnožavanje bakterija i pogoršanje stanja!” 

Osim toga, želatina može izazvati druge neželjene nuspojave, poput nadutosti, žgaravice i podrigivanja. a jedna porcija od 28 g sadrži oko 90 kalorija, te, budući da su oni visoko glikemijske namirnice, to znači da brzo oslobađaju energiju, uzrokujući skok šećera u krvi – što nije idealno prije spavanja.

Da li ste probali čaj ili sirup od lovora? Ovo su njihove prednosti

Budući da imaju visok udio šećera, mogli bi uzrokovati i karijes, što je posebno opasno za djecu. “Ne bih nikoga ohrabrivala da jede marshmallowse kad ima bilo kakvu infekciju jer će tako narušiti svoje zubno zdravlje”, kaže ona. 

Ali dr. Lee ipak preporučuje jednu drugu poslasticu koja bi se mogla koristiti za ublažavanje kašlja – med.

“S druge strane, postoji velika količina dokaza o zdravstvenim dobrobitima meda. Dokazano je da med smanjuje učestalost i jačinu kašlja. Med je istražen i pokazalo se da ima antimikrobna, protuupalna i antioksidativna svojstva. Umjesto marshmallowsa, NHS preporučuje piti limun i med. Također ćete imati koristi od doze vitamina C iz soka od limuna. Iscijedite sok od pola limuna u šalicu, dodajte 2 kašičice meda i do pola napunite šoljicu prokuhanom vodom. Vjerovatnije je da će ovo smanjiti kašalj nego jedenje sljezovih kolačića”, savjetovala je, piše Mirror.

@rubin_allergy

@Lindsay 🌙 Can marshmallows help with cough or sore throat? Marshmallow root extract may help but that is not found in marshmallows anymore. #cough #coldremedies #marshmallow #tiktokdoc #learnontiktok

♬ original sound – Dr. Rubin, MD
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica