Muče vas kašalj i curenje nosa? Evo koliko bi mogle potrajati respiratorne infekcije

Muče vas kašalj i curenje nosa? Evo koliko bi mogle potrajati respiratorne infekcije

Posljednjih dana puno je ljudi s respiratornim infekcijama. Svijetom je zavladala trostruka epidemija, odnosno zaraza koronavirusom, respiratornim sincicijskim virusom (RSV) i gripom.

Simptomi prehlade obično će biti jači prvih nekoliko dana, ali curenje nosa ili uporan kašalj mogu trajati i do 14 dana. Međutim, simptomi gripe, RSV-a, koronavirusa i drugih virusa obično traju sedam dana, ali mogu potrajati i do dvije sedmice. Osobe koje imaju stanja poput astme, mogle bi se duže boriti sa simptomima.

Dr. Lena Wen rekla je za CNN da bi oni koji pate od simptoma duže od dvije sedmice, a bez poboljšanja, trebali posjetiti ldoktora. Osobe koje imaju nedostatak zraka, osjećaju bol u prsima ili se bore s nemogućnošću zadržavanja tekućine, trebaju se što prije javiti doktoru.

Osim toga, bebe, starije osobe i oni s postojećim zdravstvenim stanjima izloženi su većem riziku od razvoja teških simptoma te bi trebali potražiti ljekarsku pomoć prije nego prosječni pojedinci.

Wen je također upozorila da bi se virusna infekcija mogla razviti u bakterijsku, ako se ne liječi.

“Što se prevencije tiče, perite ruke, kašljite u rukav, ne trljajte oči, nos i usta te se redovno vakcinišite”, apelirao je dr. Philip Huang za ABC News.

Osim vakcina protiv koronavirusa i gripe, Europska komisija odobrila je u junu 2023. Arexvy, prvo cjepivo za zaštitu osoba starijih od 60 godina od bolesti donjeg dišnog sistema koju uzrokuje respiratorni virus.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica