Da li kafa zaista poboljšava koncentraciju

20220128201315 702184
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Fokusiranje na poslu je teško, a postalo je još teže tokom pandemije virusa korona. Da bismo održali koncentraciju, mnogi od nas posežu za kofeinom (kafom, čajem, energetskim napicima i/ili gaziranim pićem). Ali kofein nije baš najzdraviji izbor za naš organizam.

Koncentracija i kafa

Prema Food Insight-u, kofeinu je obično potrebno između 15-45 minuta da se svari u našem organizmu i izazove reakciju. Zato, ukoliko osjetite da Vaš organizam reaguje trenutno na kofein, uglavnom je to reakcija na samu ideju ispijanja kafe, ali ne i samog kofeina.

Zbog toga, mnogi ljudi posežu za šoljicama kafe ili limenkama gaziranog pića tokom cijelog radnog dana kako bi bili fokusirani i motivisani. Međutim, ovo može imati nedostataka.

Postoje jasni znaci da pijete previše kofeina, a neki od ovih znakova su i razlozi zbog kojih bi trebalo da usporite konzumaciju. Na primjer, kofein može da izazove probleme sa spavanjem, a ukoliko je Vaš san poremećen, ne možete da se fokusirate na posao, kod kuće ili bilo gdje. Ako ste nervozni od prevelike količine šećera i/ili kofeina, to takođe kvari vaš fokus. Ipak, veza između kofeina i fokusiranja na posao je dublja nego što mislite.

Kofein može učiniti da se osećate razdražljivo.

Kofein, kao i većina supstanci, može izazvati zavisnost, a Healthline napominje da možete doživeti  simptome odvikavanja kada ga smanjite ili potpuno prestanete da konzumirate.

Previše kofeina takođe može izazvati mučninu. Može izazvati osjećaj anksioznosti i može loše uticati na Vaš probavni sistem. Takvi efekti, mogu loše uticati na Vašu koncentraciju. Kofein može prouzrokovati da onaj ko ga konzumira postane grub ili agresivan, što nije baš najpoželjnije na radnom mjestu. Međutim, svaki organizam različito podnosi kofein. Ostaje pitanje, šta Vi mislite o relaciji između naše koncentracije na poslu i unosa kofeina?