Portal 072info

Da li provodite dovoljno vremena sa svojom djecom?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poenta roditeljstva je vidjeti kako se lagano otkriva ličnost djeteta, vidjeti te neopisive trenutke kada dolazi do novih životnih prekretnica. Ipak, realnost je da smo veoma zauzeti, te nije neobično da se roditelji plaše da ne provode dovoljno vremena sa djecom, i da osjećaju da su propustili neke dragocjene uspomene.

Johanesburški klinički psiholog Kristen Skolari obrašnjava da kvalitetno provedeno vrijeme sa djetetom stvara jaku vezu među vama, i dijete ohrabruje da se osjeća sigurno, srećno i da se uzda u vas. Tako ćete znati šta ga muči, šta proživljava i šta ga čini srećnim. Važno je napraviti razliku između kvaliteta i kvantiteta provedenog vremena.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kvalitet naspram kvantiteta

Kada se upletete u svoje dnevne obaveze, možete uhvatiti sebe kako se jednostavno vrtite tamo-ovamo. Biti prisutan je nevjerovatan izazov u ovom brzom svijetu, gdje se očekuje da budemo konstantno povezani i dostupni svakome. Kristen je istakla kako je to ogroman izazov za roditelje, i predlaže da napravite svjesnu odluku da odložite telefone i tablete čim se vaša smjena završi. Ona ohrabruje i uključivanje kvalitetnog vremena u dnevnu rutinu sa djetetom, tako što ćete djetetu pomoći da kuva, igrati se sa njim dok se kupa, ili ćaskati o provedenom danu tokom večere. Čitanje ili maženje pred spavanje su takođe vrlo efektni načini.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ukoliko se mučite sa tim da budete prisutni u onom što radite, vježbajte tehnike koje će vam pomoći da se koncentrišete i osjetite kontrolu. To može jednostavno biti preuzimanje kontrole nad disanjem i podsjećanje sebe da budemo prisutni. Umjesto pokušaja da u isto vrijeme mislite i o poslu i o djetetu, pokušajte da posao ostavite sa strane dok mališa ne ode na spavanje, piše Yumama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kada ste sa djetetom obratite pažnju, slušajte šta ima da kaže i razumite njegova osjećanja – objasnila je.

POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Kvalitetno provedeno vrijeme sa vašim djetetom stvara srećnu vezu i neponovljive uspomene. Prvi element efikasnog roditeljstva jeste odvajanje vremena koje ćete provesti sa svojim djetetom. Nekada linija između kvaliteta i kvantiteta provedenog vremena nije potpuno jasna.

U suštini, djeca vole da vas imaju sve vrijeme samo za sebe, te je važno da se fizički i emotivno potpuno uključite kada ste zajedno.

Benefiti kvalitetno provedenog vremena

Povezanost koju dijete stvara sa svojim roditeljem je prva smislena veza koju stvara u životu. Stoga, ona predstavlja integralnu ulogu u budućim vezama, jer postavlja normu i očekivanja kada su kasniji odnosi sa ljudima u pitanju. Osjetiće emotivnu bliskost i shvatititi da su bitni i voljeni. Bliskost će dovesti i do lakšeg diciplinovanja. Ukoliko se sami fokusirate na vezu sa djetetom, i samo će više biti fokusirano na ono što govorite.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naučite da prepoznate znake

Vokabular vašeg djeteta je ograničen, te neće uvijek biti u mogućnosti da iskaže da mu je potrebno više vremena sa vama. Ipak, svi eksperti se slažu sa tim da djeca nedostatak bliskosti i pažnje iskazuju kroz problematično ponašanje. Mogu biti agresivni, nemirni ili nervozni. Na neki način žele da pridobiju pažnju, pa makar to bilo i negativno. Djeca, bez obzira na godine, imaju duboku potrebu da budu voljeni, pa nedostatak pažnje može dovesti do anksioznosti ili depresije.

Kreirajte kvalitetno vrijeme

S obziorm da su neki roditelji u mogućnosti da sa djetetom provedu svega nekoliko sati dnevno, vrlo je važno iskoristiti to vrijeme kako treba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evo nekoliko važnih napomena:

– Odložite svoj mobilni telefon kada stignete kući ili kada dođete po dijete u vrtić. Napravite vezu “licem u lice”. Ovi roditeljski momenti su ključ povezanosti sa djecom.

– Umjesto korišćenja elektronskih uređaja da privučete djetetovu pažnju, pričajte, pjevajte ili se igrajte zajedno. Obratite pažnju na svijet izvan prozora automobila, posmatrajte drveće, saobraćajne znake i vozila koja prolaze.

– Kada učite kod kuće, koristite tehnologiju da pojačate stvarnost, da potpomogne učenju, a ne da ga zamijeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ne zaboravite da je igra jezik djetinjstva, pa obavezno odvojite vrijeme da se zajedno igrate.

– Ponovo provjerite očekivanja, prioritete, radne sate i obaveze koje imate.

– Uzmite u obzir da se pridružite, ili pak kreirate forum zaposlenih roditelja u svojoj firmi, gdje možete međusobno dijeliti savjete i razgovarati o idejama.

Postoji veliki broj kreativnih načina da uživate u vremenu provedenom sa djetetom, a da se ne preopteretite. Vikend pruža mnogo više vremena za neobične stvari koje ne iziskuju novac, poput šetnje, piknika ili zajedničkog gledanja filmova.

Možete uključiti i razne društvene igre sa djetetom. Pratite dijete, nemojte ga tjerati da ide da se igra napolju ukoliko bi radije da crta u kući. Pretvorite dnevne obaveze u posebne trenutke, pronađite radost u malim stvarima, usrećite svoje mališane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako da vam kvalitet zajedničkog vremena bude prioritet?

– Razgovarajte ili se igrajte sa djetetom.

– Učestvujte u aktivnosti koju dijete predloži.

– Kroz riječi i djela pokažite djetetu koliko ga volite.

– Provedite vrijeme sa djetetom neposredno pred odlazak na posao, kada se vratite kući ili pred spavanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ugovorite specijalni izlazak sa svojim djetetom, tako da može da mu se raduje. Možete organizovati piknik, posjetiti zoološki vrt ili raditi neku umjetničku aktivnost.

– U zavisnosti od djetetovih godina, pridružite se njegovoj aktivnosti. Ohrabrite ga, pohvalite i učestvujte.

HAYAT.BA


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6