DA LI SI MEĐU NJIMA: Ovaj tip žena ne privlače muškarce

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Studija objavljena u časopisu “Evolution & Human Behaviour” pokazala je da muškarce hrabre žene ne privlače. Naučnici razloge za ovakav izbor pronalaze u evoluciji, odnosno u viševekovnoj navici da se muškarci doživljavaju kao jači pol.

U istraživanju britanskog univerziteta u Sauthemptonu učestvovalo je je 159 žena i 181 muškarca iz više evropskih država. Njima su prikazane fotografije kako osobe oba pola izvode hrabra dela, odnosno kako učestvuju ratnoj borbi i kako pomažu osobama tokom prirodnih katastrofa.

I dok su žene bile uzbuđene prikazima muškaraca u herojskim situacijama, posebno onim za koje su oni bili odlikovani za hrabrost, muški ispitanici su tokom istraživanja reagovali drugačije.

Žene u vojsci, ali i žene velikog srca koje su na fotografijama nesebično pomagale drugima i pokazivale veliku hrabrost, muškarcima nisu bile seksualno privlačne bez obzira na fizičku snagu i izgled.

– Ova studija daje dokaze pretpostavci kako polne razlike u mešovitim grupnim sukobima imaju evolucijsko poreklo, pa samo muškarci imaju koristi od pokazivanja heroizma- objasnio je Džuts Leunisen, psiholog i koautor studije.