DA LI SI PISMEN: Ulična akcija ispred sarajevske Katedrale

img_8146

Predstavnici Asocijacije srednjoškolaca u BiH organizirali su danas na trgu ispred Katedrale u Sarajevu uličnu akciju “Da li si pismen?” s ciljem testiranja mladih o poznavanu bosanskog jezika.

Na štandu Asocijacije srednjoškolci su zainteresiranim građanima dijelili letke s nekoliko pitanja iz bosanskog jezika, kako bi utvrdili stepen njihovog poznavanja gramatike.

Glasnogovornica Asocijacije Lejla Zečević istaknula je medijima da je cilj akcije provjeriti koliko su srednjoškolci, ali i uopće mladi od 15 do 30 godina, pismeni i koliko poznaju pravila maternjeg jezika.

– Činjenica je da je veliki broj mladih nepismen i ne poznaje zakone bosanskog jezika, te želimo ukazati na ovaj problem. Cilj nam je skrenuti pažnju mladima da je pismenost jako bitna, zbog toga što će veliki broj njih biti na visokim pozicijama u BiH, što se ne može desiti ako su nepismeni – kazala je ona.

Koordinatorica Lokalnog tima Sarajevo Sumeja Bandić smatra da je cilj akcije ne samo provjeriti pismenost srednjoškolaca, već i koliko je ozbiljno shvaćaju. Naglašava da veliki broj srednjoškolaca završi školu ne poznavajući osnovne zakone gramatike.

– Često po društvenim mrežama možemo vidjeti komunikaciju mladih koja je puna gramatičkih grešaka. Srednjoškolci ne posvećuju dovoljnu pažnju tome. U srednjim i osnovnim školama učimo dovoljno o pismenosti, ali se tome ne posvećuje dovoljna pažnja – zaključila je ona.

Rezultati ankete će biti objavljeni na facebook stranici Lokalnog tima Sarajevo Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE