Portal 072info

Da li ste nekada progutali žvaku: Evo šta se sa njom onda dešava

Koliko su tačne priče koje su vam roditelji od detinjstva pričali da će vam se crijeva zalijepiti ukoliko progutate žvaku? A vi ste je sigurno bar jednom progutali, ako ne s namjerom, onda bar slučajno.

I šta se onda sa njom dogodilo? Da li je zalijepila crijeva, želudac, da li će trebati čitavih sedam godina da je organizam svari i izbaci? Evo istine…

Istina je nešto drugačija. Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, ali želudac čovjeka svakodnevno prima određene količine neprobavljive hrane, pa to samim tim nije neobično, niti opasno po život. 

U trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu da budu probavljeni ostaju u tijelu sve dok se ne želudac ne izbori sa tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Međutim, da priče o štetnom uticaju progutanih žvaka nisu samo mit svjedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u istom trenutku može da stvori probleme s varenjem, naročito kod male djece.

Ovo se naravno dešava vrlo rijetko, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija ljekara.

Tako da, sljedeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete – vaš želudac će se sasvim uspješno izboriti sa tim!

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box