DA LI STE VI MEĐU NJIMA: Evo zašto komarci neke ljude napadaju češće

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Stručnjaci su ranije utvrdili da komarci svoje “žrtve” biraju prema njihovu tjelesnom mirisu, pa su im tako “milije” trudnice i osobe s višom tjelesnom temperaturom.

A jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je glavni razlog zbog kojeg neki ljudi više privlače ove insekte – genetski.

Grupa istraživača s London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) analizirala je broj uboda komaraca kod blizanaca. U studiji je učestvovalo 18 jednojajčanih i 19 dvojajčanih blizanaca, a u eksperimentu su korišteni komarci koji prenose denge groznicu. Stavili su ih u tubu u obliku slova Y tako da su insekti mogli odabrati ruku blizanca koja ih je više privlačila.

Kod jednojajčanih, kod kojih je genetski kod identičan, nije bilo razlike u broju uboda, no kod dvojajčanih su ustanovili da komarci češće napadaju jednog ili jednu od njih. Poznato je i da dvojajčani blizanci dijele 50 posto gena, ali oba blizanca nisu bila jednako atraktivna komarcima.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisima Plos One i Nature, važno je jer bi trebalo omogućiti da se otkriju efikasnija sredstva za zaštitu od ove vrste insekata koji svojim ubodima prenose bolesti poput malarije, denge groznice i žute groznice. Riječ je o bolestima koje mogu biti i smrtonosne, a istodobno bi pronalazak odgovarajućeg repelenta mogao koristiti osjetljivim osobama koje na ubod ovih insekata reagiraju snažnom alergijskom reakcijom. Na to je upozorio i voditelj istraživanja s LSHTM, Dr. James Logan.

“Ako uspijemo shvatiti genetske mehanizme zbog kojih su komarcima neke osobe ‘privlačnije’ od drugih, razvit ćemo i načine kojima ćemo ove insekte bolje kontrolirati i lakše ih otjerati od sebe. Možda ćemo uskoro imati i tabletu zahvaljujući kojoj će tijelo uspjeti izlučivati vlastiti repelent, čime ćemo izbjeći brojne kreme i losione što ih koristimo sada”, rekao je dr. Logan.