Portal 072info

DA LI STE VI MEĐU NJIMA: Evo zašto komarci neke ljude napadaju češće

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stručnjaci su ranije utvrdili da komarci svoje “žrtve” biraju prema njihovu tjelesnom mirisu, pa su im tako “milije” trudnice i osobe s višom tjelesnom temperaturom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

A jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je glavni razlog zbog kojeg neki ljudi više privlače ove insekte – genetski.

Grupa istraživača s London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) analizirala je broj uboda komaraca kod blizanaca. U studiji je učestvovalo 18 jednojajčanih i 19 dvojajčanih blizanaca, a u eksperimentu su korišteni komarci koji prenose denge groznicu. Stavili su ih u tubu u obliku slova Y tako da su insekti mogli odabrati ruku blizanca koja ih je više privlačila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kod jednojajčanih, kod kojih je genetski kod identičan, nije bilo razlike u broju uboda, no kod dvojajčanih su ustanovili da komarci češće napadaju jednog ili jednu od njih. Poznato je i da dvojajčani blizanci dijele 50 posto gena, ali oba blizanca nisu bila jednako atraktivna komarcima.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisima Plos One i Nature, važno je jer bi trebalo omogućiti da se otkriju efikasnija sredstva za zaštitu od ove vrste insekata koji svojim ubodima prenose bolesti poput malarije, denge groznice i žute groznice. Riječ je o bolestima koje mogu biti i smrtonosne, a istodobno bi pronalazak odgovarajućeg repelenta mogao koristiti osjetljivim osobama koje na ubod ovih insekata reagiraju snažnom alergijskom reakcijom. Na to je upozorio i voditelj istraživanja s LSHTM, Dr. James Logan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ako uspijemo shvatiti genetske mehanizme zbog kojih su komarcima neke osobe ‘privlačnije’ od drugih, razvit ćemo i načine kojima ćemo ove insekte bolje kontrolirati i lakše ih otjerati od sebe. Možda ćemo uskoro imati i tabletu zahvaljujući kojoj će tijelo uspjeti izlučivati vlastiti repelent, čime ćemo izbjeći brojne kreme i losione što ih koristimo sada”, rekao je dr. Logan.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME