Portal 072info

DA LI STE ZNALI: Plavooki ljudi uopšte nemaju plave oči?!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Plave oči ustvari i nemaju ustaljenu boju, već ona zavisi od količine dostupne svjetlosti u trenutku kada pogledate tu osobu.

Doktor Paul Vam Slembruk tvrdi da ukoliko imate plave ili zelene oči one zapravo nisu te boje. Njihova boja je strukturalna, što je rezultat poprilično zanimljive fizike.

Kako je Slembruk objasnio, obojeni dio oka sa sastoji iz dva dijela, epitela u pozadini i prednje strome. Epitel je izgrađen od samo dva sloja ćelija koje sadrže crno-braon pigmente, a, nasuprot njima, stroma je izgrađena od bezbojnih kolegenih vlakana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ponekad se u stromi nalazi veća količina tamnog pigmenta melanina, a ponekad ga uopšte nema. Upravo količina melanina utiče na to koje boje su nam oči.

Na primjer, braon oči imaju veću koncentraciju melanina u stromama koje apsorbuju najveću količinu svjetlosti koja prođe kroz kologene naslage dajući oko tamnu boju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zelene oči imaju manju količinu melanina pa manje svjetlosti apsorbuju. To znači da se dio svjetlosti ne apsorbuje već pomoću takozvanog “tindalovog efekta” reflektuje i stvara plavu boju. Kobinacija apsorbovane braon i neapsorbovane plave svjetlosti daju oko zelenu boju.

Najfascinantnije su plave oči koje sadrže veoma malo melanina pa se gotovo sva svjetlost koja uđe u oko reflektuje nazad u atmosferu kao rezultat “tindalovog efekta”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najzanimljivija stvar je da plave oči ustvari i nemaju ustaljenu boju, već ona zavisi od količine dostupne svjetlosti u trenutku kada pogledate tu osobu.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME