AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Sve je više građana koji satima čekaju u redovima ispred COVID ambulanti u Kantonu Sarajevo. Najavljeno zatvaranje tržnih centara i ugostiteljskih objekata za vikend, uglavnom podržavaju. Svjesni su da se mnogi mjera ne pridržavaju, a neki tvrde, mjere je trebalo uvesti i ranije. U međuvremenu, ugostitelji iz KS za četvrtak najavljuju nove proteste. Zdravstvo je preopterećeno i neke mjere su se morale povući, kaže premijer Edin Forto.

Još jedan red ispred COVID ambulante. Pozitivni i oni koji čekaju nalaze, svi u istom redu. Bez vidljive fizičke distance i bez mnogo strpljenja.

“Je li ovo teferič?! Ako se neko nije zarazio neka dođe ovdje zaraziće se. Ja čekam ovdje po dva sata da primim injekciju, a to traje minutu”, kaže Zikrija Bajramović, pacijent iz Sarajeva.

Zikrija je prebolovao COVID-19. O iskustvu sa zdravstvenim sistemom, nema riječi hvale…

“Kad su me poslali gore da snimam pluća tu sam se i zarazio. U mravinjaku si, jedno drugom na leđima. Tu sam i fasovao koronu ja i moja komplet porodica. Doktora, nakon 20 i nešto dana liječenja, prvi put sam vidio treći dan kad sam bio negativan. Meni je nejasno, zbunjen sam. Po stotinu puta zovem na neke brojeve, niko se ne javlja”.

Od tzv. ”puta pacijenta” do gužvi u ambulantama. Zdravstveni sistem je preopterećen. Svjesni toga, nadležni su se odlučili na vikend zatvaranje tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

Anketa:

”Građani ne poštuju, sad sam gledala, hodaju bez maske ne razmišljaju ni o sebi ni o drugima…”

”Ko može normalan vjerovati da dva dana mogu riješiti nešto? Ja bih predložila da to bude minimalno 15 dana ili tri sedmice. I onda bismo mogli vidjeti neke rezultate od tih mjera.”

”Džaba ako se mi ne pridržavamo svih mjera koje su na snazi. (Pridržavamo li se?) Ne”.

Ugostiteljski objekti i tržni centri označeni su kao najveća žarišta. Nezadovoljni, ugostitelji najavljuju proteste, ali i traže potpuni umjesto vikend “lockdowna”.

“Zatvoriti totalno Kanton Sarajevo ako se već uvode ovakve mjere, selektivne i da se zatvori čitav Kanton Sarajevo, da nema ulaza i izlaza iz kantona. Ili pustiti da sve radi normalno”, kaže Ahmed Aljić, udruženje ugostitelja KS .

Vlada je nešto morala preduzeti, tvrdi premijer Edin Forto. U suprotnom, kaže, zdravstveni sistem ne bi izdržao.

“Mi ne radimo nijednu restriktivnu mjeru zato što želimo da budemo strogi ili da nešto namećemo. Jedini razlog je to što naši sugrađani umiru u prepunim bolnicama. Može se dogoditi da zdravstveni sistem u jednom trenutku bude toliko opterećen da se neće moći liječiti niko. Ljudi će nam umirati kod kuće, smrtnost će se povećati do te mjere da ćemo imati potpunu katastrofu”, tvrdi Edin Forto, premijer KS.

Da bi se spriječio najgori scenario, za vikend će raditi samo apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe. Kretanje neće biti ograničeno, što na probu stavlja savjest građana ali i solidarnost.