Portal 072info

Da, uske farmerice i visoke štikle su opasne po zdravlje

Uske farmerice, tzv. skinny jeans model, koje su već dugo modni trend, mogu prouzročiti zdravstvene tegobe kod osoba koje ih nose. Zbog takvih uskih farmerica, žene, ali i muškarci koji ih nose, gube osjećaj u nogama. Riječ je o meralgiji parestetike, odnosno gubitku osjeta u vanjskom dijelu bedra uzrokovanog pritiskom na dio bedrenog živca u području prepone.

Do tog poremećaja dolazi uslijed stalnog pritiska na bedreni živac, za koji su u ovom slučaju zaslužne uske farmerice. Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod osoba koje zbog posla nose usko remenje ili odjeću poput policajaca, građevinskih radnika i trudnih ili pretilih žena, ali sve je više oboljelih među mlađim trendseterima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još opasnije od uskih farmerica su uske farmerice u kombinaciji s visokim petama koje guraju zdjelicu prema naprijed i pogoršavaju cijelu situaciju. Na sreću, liječnici kažu da je utrnulost privremena i da ju je moguće jednostavno ukloniti nošenjem šire i komotnije odjeće odjeće.

Možda je vrijeme da uske farmerice napokon zamijenite nekim “širim” modelom, npr. sve popularnijim dimijama, a štikle udobnim patikama ili balerinkama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME