Dačić: Đukanović se priznanjem Kosova direktno umiješao u unutrašnje stvari Srbije

5 242

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da se Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić nijednom nisu umješali u unutrašnja pitanja Crne Gore. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio da su Vučić i aktuelna politika Srbije “pokazali vrlo problematične intencije” prema Crnoj Gori i da od donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, od decembra, postoji jaka medijsko-politička agresija iz Beograda, “od svih”.

– Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, već (premijer Albanije Edi) Rama i ostali, a to onda, po Mili Đukanoviću, nije miješanje u unutrašnje stvari, kazao je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je naglasio da Srbiju pitanje vlasti u Crnoj Gori ne interesuje, već samo prava i slobode srpskog naroda, koga u toj zemlji ima blizu 29 posto, kao i položaj Srpske pravoslavne crkve “čija imovina i svetinje su bili meta napada crnogorske vlasti”. 

– To je legitimno pravo Srbije po svim međunarodnim konvencijama. A sve sa ciljem da srpski i crnogorski narod žive u miru i bratskoj slozi kao što su vjekovima živjeli, dodao je Dačić.

Ocijenio je da je “sramotno” da Đukanović “napada Srbiju i Aleksandra Vučića” za mješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dok se on “najdirektnije umiješao u unutrašnje stvari Srbije priznavši Kosovo”.

– Vrijeme je da Đukanović prestane da plaši Crnu Goru navodnim srpskim hegemonizmom, propala je ta taktika na izborima. Prije 30 godina Milo Đukanović je izjavio da se ponosi srpskim porijeklom i crnogorskom državnošću, da li je lagao tada ili laže sada, upitao je Dačić.

Dačić je upitao i zašto Đukanoviću “smeta”, kako je kazao, “velikosrpski trougao Beograd, Banjaluka i Podgorica”, a “ne smeta mu, čak ga i podržava, velikoalbanski četvorougao – Tirana, Priština, Skoplje i Podgorica.

– Svima je to izgleda jasno zašto, naglasio je Dačić.

Avaz