Dačić otkrio “tajnu”: U Beogradu organizovani pregovori Avganistana i talibana

BG WEBBG VUCIC DACIC 20201102 154242306 mxf 140 01 Still001
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su u Beogradu prije nekoliko godina organizovani mirovni pregovori između vlasti Avganistana i talibana.

On je istakao da je to bilo u vrijeme kada je bio ministar spoljnih poslova Srbije, a razgovori su organizovani po dozvoli predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Dačić je objasnio da se o ovome prvi put javno govori, jer je takav bio dogovor.

“Tri puta su dolazili, ja sam im bio domaćin, na video vezi je bio aktuelni predsednik Avganistana. Ovde su bili predstavnici Saveta za mir Avganistana i neki predstavnici talibana, odnosno njihovih frakcija. Ovde su razgovarali tri puta, ali kasnije su to preuzele velike sile kad su videle da mi to radimo – rekle su ‘mi ćemo to da uradimo u Dohi, u Kataru’. Rezultat se vidi”, kazao je Dačić za TV Pink.

Kako je rekao, Srbija se nije miješala u te pregovore, “atmosfera je bila korektna i zajednička je ocjena bila da u to vrijeme postignut napredak, proglašeno je primirje”.

On je rekao da je Srbija kao domaćin tih mirovnih pregovora sebi napravila dobru priču sa Avganistanom, u smislu da nam je zahvalna i jedna i druga strana”.

“Do danas nisam nikad nigde pričao o tome, jer smo se dogovorili da to bude tajna, odnosno da se ne objavljuje da se ne bi rušili pregovori”, rekao je Dačić.

Govoreći o dešavanju u Avganistanu on je rekao da Srbija “nema razloga da smatra da je prošli režim bio bolji prema nama nego što će biti neki novi”.

Dačić je rekao da je pod dominacijom Amerike “marionetski režim” u Kabulu među prvima priznao Kosovo kao nezavisno, jer im je to bio “domaći zadatak” i pitanje je da li bi to uradio neki drugi tamošnji režim.

“Zapadna hemisfera je doživela šamar u Avganistanu, nisu očekivali da se sve ovo desi, ovo što gledamo”, rekao je Dačić.

Takođe je rekao da je u Avganistanu, u prisustvu NATO snaga, sto puta povećana proizvodnja heroina, navodeći da se, između ostalog, tako finansira talibanski pokret.