DAIDŽA TRAGIČNO STRADALOG DJEČAKA U OTVORENOM STUDIJU: Ministar i direktorica moraju odgovarati!

adi1 696x380 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Tragedija koja se u petak u poslijepodnevnim satima dogodila u mjestu Turbe pored Travnika kada je na času tjelesnog pao gol pri čemu je usmrtio dvanaestogodišnjeg dječaka potresla je javnost. Za Otvoreni studio, uživo iz Turbeta javio se dajdža tragično stradalog dječaka, Nermin Švraka.

Na pitanje šta su kao porodica do sada uradili vezano za tragičan događaj, daidža stradalog je kazao da je pokrenuta peticija za ostavku direktorice Osnovne škole Turbe gdje se i desio taj slučaj.

  • Mi međutim ne tražimo samo ostavku direktorice, nego čitavog upravnog odbora, ali i ministra obrazovanja Srednjobosanskog kantona Bojana Domića, kojeg smatramo i najodgovornijim – kazao je Švraka.

Dodao je da ovo nije jedini slučaj, te da se godinama unazad dešavaju slične stvari, ali da niko ne vodi računa.

  • Prije 5 godina, na času tjelesnog, dijete je palo kada je iskočio parket i dobilo potres mozga. Najtužnije od svega toga jeste to što je samo upućeno kući i kada mu se stanje pogoršalo, dijete je hospitalizovano, pri čemu mu je konstantovan potres mozga. Također, prije 3 godine pri padu koša dijete je slomilo ruku. Prije 4 godine noga jednog djeteta je propala kroz pod, pri čemu je dječak slomio nogu. Prije godinu dana, isti taj gol je pao i djetetu izbio vazduh. Ovo je bila kap koja je prelila čašu – naglasio je naš gost.

Daidža tragično stradalog je pohvalio rad načelnika opštine Travnik, Kenana Dautovića koji se odmah javio za pomoć i došao na lice mjesta, rekavši da im je dostupan 0-24.  

  • Ovo je nemar nadležnih institucija. Nakon što su djeca vidjela taj tragičan događaj, oni su nastavili sa nastavnim aktivnostima, te su vraćena na čas vjeronauke. U toj školi djeca su prepuštena sama sebi, a obrazovanje u našem kantonu je bilo bolje u ratu, nego danas – rekao je Švraka.

Švraka je također između ostalog kazao da je posjetio kantonalnu inspekciju, te da je zatražio angažovanost iste u Osnovnoj školi Turbe.

  • Tražimo posjetu inspekcije kako bi utvrdili ispravnost kabineta, dvorane, apsolutno svega onog što može ugroziti dječiji život. Isto tako zatražio sam da se ta sportska dvorana zatvori, jer je kao minsko polje, djeca ne mogu i ne smiju boraviti unutra – zaključio je Švraka.