Portal 072info

Dali su nam manju plaću, rad nacrno i bez odmora

Iako Agencija za rad i zapošljavanje BiH svakodnevno upozorava građane da budu oprezni prilikom zapošljavanja u inozemstvu, sve su češći primjeri prevara.

Osjetio je to na svojoj koži Almin Goran iz Travnika, koji tvrdi da su ga prevarile firma “Madria International” i agencija “House of Jobs”, koje zajedno rade u Hrvatskoj.

Ugovori iz Njemačke

On se u novembru prošle godine javio na internet-oglas za posao dostavljača u hrvatskom Pazinu. 

– Čim sam se prijavio, zvali su me nekoliko puta da što prije dođem i potpišem ugovor. Na sastanku u Zagrebu bio sam s još dvojicom bh. kolega. Potpisali sam predugovor na tri dana. U njemu je pisalo sve ono kako smo se i dogovorili o radnom vremenu, visini plaće i ostalim uvjetima. No, nakon tri dana, počinju naše muke, kad nam donose glavne ugovore da potpišemo. Plaća je bila manja, nismo imali pravo na odmor, a oni su čak mogli i da nam ništa ne plate – govori nam Goran.

Odbili su potpisati ugovore.

– Pokušali su se opravdati uvjeravajući nas da se radi o ugovorima iz Njemačke, koji su samo prevedeni, te su kazali da nastavimo raditi i da ćemo dobiti nove – kaže Goran.

No, već nakon sedam dana, saznali su i od drugih radnika da je firma za koju rade, u višemilionskim dugovima te da im dokumente ovjerava druga firma, čiji je vlasnik brat vlasnika “Madria Internationala” Ivana Vinkovića. Zato su odlučili otići.

Oglas na kakav je Goran nasjeo  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Oglas na kakav je Goran nasjeo

Odbili advokata

– Iz firme “Madria International” i agencije “House of Jobs” prijetili su nam advokatima i nisu dali da razdužimo opremu. Kad smo rekli da ćemo pozvati policiju, pristali su da vratimo opremu – kaže Goran.

Na kraju su, kako je kazao, napustili posao i krenuli iz Hrvatske, ali su ih kratkotrajni poslodavci nagovorili da usput svrate na još jedan sastanak u Zagreb.

Brojni oglasi za rad u inozemstvu mogu se naći na internetu   - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Brojni oglasi za rad u inozemstvu mogu se naći na internetu

– Tu nas je advokat uvjeravao da se vratimo u Pazin da radimo nacrno. Uvjeravao nas je da ćemo poslije biti prijavljeni. Kazao je i da nam je bolje i to nego da u BiH radimo za 200 eura – kaže Goran te dodaje da su ponudu odbili i vratili se u BiH.

Velečko: To nije istina

Katarina Velečko, direktorica “Madria Internationala”, opovrgnula je sve optužbe Almina Gorana, tvrdeći kako ne zna o čemu se radi.

– Znam da to nije istina. Lično radim ugovore i oni su čisti. Mi sami ne želimo dozvoliti da nam radnici rade nacrno. Do sada nismo imali negativnih iskustava s radnicima iz BiH. Ništa više ne mogu komentirati, samo ću se nasmijati – kazala nam je Velečko. 

AVAZ.BA

Podijelite članak
  • 5
    Shares