Dan djeteta obilježen u Zenici: Hiljade mališana slavilo praznik ljubavi, prijateljstva i radosti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U organizaciji Vlade i Oružanih snaga Republike Turske, Instituta Junuz Emre, Asocijacije „Mostovi prijateljstva“ i Grada Zenice, u Gradskoj areni Zenica održana je centralna manifestacija obilježavanja 23.aprila-Dana djeteta.

Dan djeteta praznik je koji je na današnji dan 1920. godine svoj djeci svijeta „poklonio“ utemeljitelj Republike Turske i njen prvi predsjednik Mustafa Kemal Ataturk. Učenici iz 86 osnovnih i srednjih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine okupilo se u Gradskoj areni, gdje su obilježili 23. april-Dan djeteta.

Predstavnici Vlade i Oružane snage Republike Turske, Turski kulturnog centra „Junuz Emre“, Asocijacije „Mostovi prijateljstva“ i Grada Zenice, naglasili su da se danas proslavlja nacionalni Dan suvereniteta i djeteta, koji se obilježava nizom manifestacija uz učešće djece iz cijelog svijeta.

Dan djeteta praznik je koji je na današnji dan 1920. godine svoj djeci svijeta „poklonio“ utemeljitelj Republike Turske i njen prvi predsjednik Mustafa Kemal Ataturk. Turski ambasador u BiH, Džihad Erginaj i prvi čovjek instituta, Hajati Develi, naglašavaju da je praznik posvećen ne samo djeci Turske, već cijelog svijeta. U ime domaćina obratio se gradonačelnik Zenice, Husejin Smajlović, koji je ukazao na istorijski značaj 23. aprila za budućnost Republike Turske. U nastavku centralne svečanosti obilježavanja 23.aprila-Dana djeteta, učenici osnovnih i srednjih škola pripremili su zanimljiv muzički program, a za sve njih organizatori su pripremili brojna iznenađenja. Od nastupa poznatih bh. pjevača do obraćanja bh. fudbalskih zvijezda poput Džeke, Pjanića i Spahića.

Sva djeca ujedno su uzela učešće u nagradnoj igri u kojoj su mogli osvojiti putovanje u Tursku ili na poklon dobiti kompjuter i bicikl.

RTVZE

072INFO TV