Portal 072info

Dan šehida u Memorijalnom centru Potočari: Tužnom dolinom prolamali su se glasovi Jasina s jecajima i prolivenim suzama

U Memorijalnom centru Potočari, danas kada se obilježava Dan šehida nije bilo mezara pored kojeg nije proučena Fatiha, ali i prolivene suze uplakanih majki, sestara, supruga i druge rodbine.

Još od ranih jutarnjih sati, u potočarski kompleks počele su pristizati kolone autobusa i automobila iz cijele BiH i dijaspore. Svi su se rasporedili pored 6.504 metara žrtava ukopanih u do sada sedamnaest kolektivnih dženaza.

Ovom potočarskom tužnom dolinom prolamali su se glasovi Jasina s dosta jecaja i prolivenih suza.  Posjetioci su išli od mezara do mezara, jer  većina njih ovdje ima ukopane skoro kompletne porodice.

Nakon učenja pored mezarja i odavanja  počasti svim žrtvama genocida u prepunoj musali ovog kompleksa, imami Medžlisa islamske zajednice Srebrenica, predvođeni ef. Damirom Peštalićem, proučili su tevhid za sve žrtve genocida, a nakon toga je klanjan podne-namaz

– Lijepo je što ste danas došli ovdje na ovo sveto mjesto, ali nemojte zaboraviti i druga mezarja, gdje su po želji porodica ukopani šehidi pored svojih predaka u drugim mezarjima.

Predstavnici Oružanih snaga BiH, pored spomen-obilježja u Memorijalnom centru, položili su cvijeće i odali počast svim žrtvama.

Avaz.ba

Podijelite članak